IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ се опасява от трудности заради Brexit

Великобритания е един от големите и важните акционери в банката, коментира президентът на институцията Вернер Хойер

13:58 | 10.09.16 г.
<p>
	Вернер Хойер. Снимка: <em>ЕИБ</em></p>

Вернер Хойер. Снимка: ЕИБ

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще бъде труден процес за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), призна президентът на институцията Вернер Хойер, цитиран от Ройтерс.

Великобритания е един от големите и важни акционери в ЕИБ и важен член на ЕС“, посочи Хойер и допълни, че процесът около Brexit ще бъде сложен.

Освен това ще има и няколко години на несигурност при какви условия страната напуска общността и какви ще бъдат отношенията между двете страни, допълни той.

„В зависимост от това ще стане ясно и какви ще бъдат отношенията между Великобритания и ЕИБ“, смята президентът на институцията.

Акционери в ЕИБ могат да бъдат само страни от ЕС, макар и Брюксел да обмисля промяна тези правила. Така че излизане от ЕС на този етап означава и прекратяване на членството в ЕИБ, отбелязва Ройтерс.

Според източници на агенцията в Брюксел по време на преговорите може да бъде договорено постепенно излизане от ЕИБ, за да няма прекалено силен негативен ефект върху състоянието на банката. 

Друг вариант е останалите държави от ЕС да изкупят дела на Великобритания, за да може да бъде запазен инвестиционният капацитет на банката.

Всичко това обаче са все още хипотези, защото процесът за Brexit още не е стартирал. Очакванията са това да стане в началото на следващата година. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още