IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ се подготвя за Brexit с планове за покритие на капиталовата дупка

Кредитната институция на Европейския съюз планира да запази финансирането на ниво около 60 млрд. евро през 2019 г.

17:35 | 29.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) - кредитната институция на Европейския съюз, е съкратила отпуснатите кредити през миналата година с близо 20 процента и планира да запази финансирането на подобно ниво от около 60 милиарда евро (69 милиарда долара) и през 2019 година. Това заяви днес президентът на ЕИБ Вернер Хойер, цитиран от Ройтерс.

Банката се подготвя също така за всички последствия от Brexit, включително и за излизане на Великобритания от ЕС през март без споразумение. Хойер каза на пресконференция, че съществуват планове за другите 27 страни членки на ЕС, за да се покрие капиталовата дупка, причинена от излизането на Обединеното кралство. Това ще стане дори при Brexit без споразумение, който би създал внезапен дефицит заради липсата на транзитен период, предава БТА.

Хойер коментира, че намаленото кредитиране през 2018 година се дължи на подобрените икономически условия в ЕС, които са позволили на банката да инвестира по-малко и да се концентрира върху по-рискови и по-доходоносни проекти. Въпреки сигналите за забавяне на някои икономики в ЕС банката ще запази подобно ниво на финансиране и през тази година.

Излизането на Великобритания от ЕС ще лиши банката от един от най-големите акционери и от 3,5 милиарда евро от британския внесен капитал и 35 милиарда евро от подлежащия на поискване капитал, които са от ключово значение, за да запази ЕИБ рейтинга си на равнище тройно А и да намали разходите по финансирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още