Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК анализира арбитражно плащане по дело в ущърб на Испания

Искът на Antin е срещу промяна в схемата за субсидии за възобновяеми енергийни източници от страна на Мадрид

ЕК анализира арбитражно плащане по дело в ущърб на Испания

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) започва задълбочено разследване на арбитражно плащане по дело срещу Испания, става ясно от съобщение на Брюксел. Става дума за делото, заведено от Antin, касаещо отказ на испанските власти да продължи подкрепата си за възобновяеми енергийни източници.

През 2007 година Испания въведе схема за подкрепа на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Програмата обаче не беше нотифицирана за одобрение от ЕК по правилата на държавната помощ в общността.

Още по темата

През 2013 г. Мадрид променя правилата и тази промяна обхваща и инсталациите, които са получили подкрепа по схемата от 2007 г. През 2017 г. ЕК одобрява изменената програма и отчита, че тя е в съзвучие с правилата за отпускането на държавна помощ в ЕС.

Регистрираната в Люксембург Antin Infrastructure Services Luxembourg и Antin Energia Termosolar, регистрирана в Нидерландия, инвестират в централи на ВЕИ, които получават подкрепа по схемата от 2007 г. След модификацията обаче Antin се обръща към арбитражен съд, за да потърси компенсация за променените условия. Компанията получава субсидии и по новата схема.

През 2018 година арбитражен съд отсъди в полза на компанията, отбелязвайки, че Испания не е изпълнила задълженията си по Енергийната харта. Мадрид трябваше да плати на компанията 101 млн. евро, лихви и разходи за делото на компанията.

Сега обаче от ЕК искат да се уверят, че това арбитражно отсъждане съответства с принципите на взаимно доверие и автономността на правото на Европейския съюз (ЕС).Брюксел ще провери и дали то не води до дискриминация за испанските инвеститори, които нямат възможност да заведат арбитражно дело срещу държавата си.

С новите екологични цели все по-явно се появяват призиви ЕС да излезе от Енергийната харта, в чиито принципи е защитата на инвестициите в енергийната сфера.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Берлинското летище е финансово подсигурено само до февруари