IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК чака иновативни проекти от градовете по покана за 50 млн. евро

Приоритетно ще се финансират проекти за интеграция на мигрантите, градска мобилност и кръгова икономика

13:59 | 16.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви втора покана за проекти по инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Тя е на стойност 50 млн. евро и градовете могат да кандидатстват пряко за финансиране от ЕС, информира Комисията.

В съобщението се дават примери от изпълнените вече 18 проекта по първата покана от миналата година. Например във Виена е организирано предоставяне на обществени услуги „на едно гише“, за да се подпомогне интеграцията на мигрантите. 

В Мадрид са създадени четири центъра в райони с висока безработица, за да се увеличи заетостта в секторите на енергетиката, мобилността, рециклирането и храните.

В рамките на новата покана с бюджет от 50 млн. евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) ще се финансират иновативни проекти в три категории по Програмата за градовете в ЕС – интеграция на мигрантите, градска мобилност и кръгова икономика. Предложения ще се приемат от днес до средата на април 2017 г.

„Даваме възможност на градовете да превърнат своите идеи в конкретни практики, които след това могат да бъдат споделени на равнище ЕС. Ние знаем, че решенията на най-неотложните предизвикателства – безработицата, социалното изключване, изменението на климата са само някои тях – ще дойдат от самите градове“, коментира комисарят по регионална политика Корина Крецу.

Общият бюджет на инициативата е 372 млн. евро по линия на ЕФРР за периода 2014—2020 г. В рамките на първата покана бяха избрани 18 проекта от 378 получени предложения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още