Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК даде още по-мрачни прогнози за икономиката на Италия

В доклад за икономическото състояние на страната от Брюксел посочват, че идните години дефицитът ще се приближи опасно близо до европейския лимит от 3%

ЕК даде още по-мрачни прогнози за икономиката на Италия

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз облече в цифри на недоволството си от Италия.

След като в продължение на седмици Брюксел обвиняваше властите в Рим заради твърде оптимистичните им прогнози и за ефектите от техните нови фискални планове, ЕС съобщи, че очакванията за следващата година са икономическият растеж да бъде по-слаб от целите на правителството. В същото време очакванията на съюза са дефицитът на страната идните години да се приближи опасно близо до европейския лимит от 3%.

Още по темата

Това става ясно от доклад на Европейската комисия, част от прогнозите на блока за европейската икономика, който е поредният изстрелян коршум в битката между Брюксел и Рим по повод на италианския проектобюджет.

И макар прогнозите на ЕК да са мрачни, то може да се окаже, че реалността е дори още по-лоша.

„Дори и самите прогнози на ЕС са твърде оптимистични“, посочва Лоренцо Кодоньо, гостуващ професор към London School of Economics и бивш главен икономист към италианското финансово министерство.

В доклада на комисията се посочва също, че се очаква икономическият растеж следващата година да е в размер на 1,2% - под целите на популисткото правителство от 1,5%. По-слабият ръст по всяка вероятност ще се отрази и върху бюджетния дефицит, който ще нарасне до 2,9% следващата година и до 3,1% през 2020 г.

Италианските фискални цели вече изпратиха доходността по държавните ценни книжа до четиригодишен връх. След доклада доходността по 10-годишните облигации достигна за известно време размер от 3,41%, с което спредът спрямо германския еквивалент стана 296 базисни пункта. Към 14:20 ч. българско време доходността се понижи до 3,390%.

Ефектът от доклада се усети и върху еврото, което поевтиня спрямо долара. Малко преди 15 часа българско време цената на едно евро достигна 1,1423 долара.

Като се има предвид „фискалното влошаване“ и рисковете пред растежа от ЕК посочват също, че големият италиански дълг в размер на 130% от брутния вътрешен продукт няма да се свие поне до 2020 г.

Брюксел поиска от Рим да преразгледа фискалния си план за следващата година, след като в безпрецедентен ход върна предложеният от Рим бюджет с довода, че не отговаря на европейските изисквания.

По-рано тази седмица италианският финансов министър Джовани Триа сигнализира, че правителството не е готово да направи промени по бюджетните си планове. Въпреки това той отправи послание за консенсус, като заяви в понеделник, че Рим ще търси диалог с ЕК.

Крайният срок за представяне на нов проектобюджет е 13 ноември.

На този фон стана ясно, че италианската управляваща коалиция е успяла да избегне риска от разпад. Ройтерс съобщава, че партиите са постигнали споразумение по идеята за премахването на времевата рамка при правото за преследване от закона на редица престъпления, включително корупция.

По-рано днес италианският вицепремиер и лидер на движението „Пет звезди“ Луиджи ди Майо предупреди, че ако това не бъде постигнато, може да се стигне до провал на коалиционното споразумение.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК е готова да работи със следващия британски премиер