IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина на сделката между Ferrero и Oltan

Сделката няма да повлияе на нормалната конкуренция на пазара за продажба на лешници, е показал анализът на Комисията

16:30 | 12.09.14 г.
ЕК даде зелена светлина на сделката между Ferrero и Oltan

Европейската комисия даде одобрението си за осъществяването на сделката между Ferrero и турския производител на лешници Oltan, съобщиха от пресслужбата на Комисията.

Двете компании от една страна са конкуренти, а от друга - италианската компания е клиент на Oltan, от когото купува лешници за своите шоколадови изделия с марките Nutella, Kinder Bueno и Rocher.

Турция държи 70% от световното производство на лешници.

След като обединението бъде осъществено, на пазара ще се появи най-големият доставчик на лешници в световен мащаб, със значително присъствие по отношение на лешниците, отглеждани в Турция, е установила ЕК в своя анализ. В същото време обаче конкуренцията на пазара е голяма и търговците и потребителите могат да избират от алтернативни доставчици като Progida, Ozgun, Balsu, Durak, Gursoy, Yavuz и други.

Заради големия брой конкуренти от Брюксел допускат сделката с мотива, че тя няма да наруши свободната конкуренция на пазара, става ясно още от съобщението.

Лешниците са знакова суровина за италианско-люксембургския холдинг Ferrero. Компанията е създадена през 1946 година от италианеца Пиетро Фереро, който измислил и продавал в своята закусвалня лешникова паста, предшественикът на днешната Nutella. В годините след Втората световна война вносът на какао и шоколад е ограничен, което е накарало предприемчивия сладкар да измисли алтернатива.

В областта Пиемонт, където компанията е базирана и днес, има много лешникови насаждения, които също помагат за създаването на рецептата. 

За сделката между Ferrero и Oltan беше съобщено в средата на юли, но стойността й така и не беше обявена. От ЕК уточняват, че са получили нотификацията за предстоящото обединение на 7 август.

Според европейското законодателство ЕК е регулаторът, който преценява дали дадена сделка нарушава конкуренцията на пазара. Експертите имат срок от 25 работни дни след получаване на заявление, след което да се произнесат дали допускат сделката или ще има по-задълбочена проверка на казуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още