Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК е блокирала парите за финансови експерти за Европейската прокуратура

Новата агенция не може да назначи специализиран персонал, който да проследява международни финансови престъпления

ЕК е блокирала парите за финансови експерти за Европейската прокуратура

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е блокирала бюджета на наскоро създадената Европейска прокуратура (EPPO) за наемане на необходимия ѝ специализиран персонал, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Прокуратурата беше създадена, за да преследва финансови престъпления (подкупи, пране на пари, данъчни измами), извършени с пари на европейските данъкоплатци в целия ЕС. Сред задачите ѝ е и защитата на средствата за възстановяване от пандемията на обща стойност 800 млрд. евро.

Европейският парламент и Европейският съвет увеличиха бюджета на агенцията с още 7,3 млн. евро през декември 2020 г., за да наеме тя финансови анализатори и ИТ експерти. Те са необходими за проследяване на международните престъпни парични потоци.

Според анонимен източник на медията обаче прокуратурата на ЕС в момента няма право да изразходва тези пари. Това е потвърдено пред EUObserver от председателя на бюджета на Европейския парламент (ЕП) Моника Холмайер.

"Комисията е отказала на EPPO да наеме договорни агенти, за да позволи на EPPO да изпълни своя мандат. Не разбирам, нито се опитвам да разбера обосновката за това поведение на Комисията“, коментира Холмайер.

От ЕК още не са отговорили на исканията на медията за коментар.

Пандемичният фонд от 800 млрд. евро се счита за голям риск

Още по темата

Вече има предупреждения, че средствата за възстановяване са особено уязвими от измами.

Според Вил Итала, генерален директор на агенцията за борба с измамите на ЕС ОЛАФ, ЕС е изправен пред „голям риск“ от злоупотреби с безпрецедентния фонд за възстановяване след пандемията. „Това е огромна сума и превенцията е важна“, посочва той.

Тъй като това е нов инструмент, който трябва да се използва максимално бързо, съществува по-висок риск от неправилно разпределение. Следователно отказът на ЕК Европейската прокуратура да назначи финансови експерти може да се окаже пагубен, още повече, че това е единствената агенция, която може да преследва международна финансова престъпност.

За разлика от ОЛАФ, прокуратурата на ЕС има правомощието да започне свои собствени разследвания и да завежда дела директно в 22 страни членки на ЕС. Дания, Ирландия, Полша и Унгария все още не участват. Очаква се догодина към органа да се присъедини Швеция.

Преди това прокурорите от държавите членки трябваше да преминават през тромав процес, за да преследват престъпления, извършени извън границите на техните страни. ЕРРО съкращава този процес до няколко седмици и вдига летвата за престъпниците, които преди това избягваха наказателно преследване от правоприлагащите органи.

От създаването си на 1 юни прокуратурата на ЕС е започнала 300 разследвания за щети на стойност 4,5 млрд. евро за бюджета на блока, съобщи институцията във вторник. Такова начало изглежда обещаващо за нова институция, но повечето от тези разследвания са съществуващи случаи, които са поети от държавите членки на блока.

Има още много какво да се направи. Например през 2018 г. разликата между очакваните приходи от ДДС и действително събраната сума беше 140 млрд. евро. Това е само една от формите на измама, които агенцията преследва.

Въпреки че все още не е ясно колко значителна ще бъде натовареността на делата, агенцията очаква да стартира поне 2000 дела годишно, което е много за настоящия екип.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лашет пое отговорността за изборния провала на консерваторите в Германия