IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е стартирала разследване срещу германските производители на автомобили

Комисията проучва дали няколко производителя не са нарушили антитъстовите правила на ЕС

16:53 | 20.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия потвърди днес, че на 16 октомври нейни представители са започнали необявена предварително проверка на офисите на един от германските производители на автомобили, съобщиха от пресслужбата на Комисията.

Според съобщението проверката е свързана с опасения на ЕК, че няколко германски автомобилни производители са нарушили антитръстовите правила на Европейския съюз, които забраняват сформирането на картели и ограничителни бизнес практики.

Комисията не предоставя информация чии точно офиси са били обект на проверка или срещу кои производители е стартирано разследването, но подчертава, че представителите ѝ са били придружени и от местните власти в защита на конкуренцията. 

Проверката е била предварителна стъпка, част от разследвания за антиконкурентни практики. Според Комисията обаче това не означава задължително, че проверяваните компании са виновни за антиконкурентно поведение и отбелязва, че не предрешава резултата от самото разследване, признавайки правото на защита на компаниите.

В съобщението се казва още, че няма правен краен срок за завършване на проверките, а продължителността зависи от редица фактори. 

Малко по-късно от мюнхенския концерн BMW поясниха, че през тази седмица в централата на компанията тече проверка от страна на ЕК и местни органи. Няма официално обвинение, а компанията оказва пълно съдействие на властите, се пояснява в събщение, цитирано от германското списание Focus.  

Европейската комисия понастоящем провежда предварителни разследвания на обвинения в картел срещу германската автомобилна индустрия. Обвиненията са, че BMW и Daimler, както и VW и неговите дъщерни дружества Audi и Porsche, са обменяли информация за автомобилите, разходите и доставчиците си от години. Такива споразумения между концерните от бранша са доста често срещани - например, за да отговарят на стандартите за товаримост в електрически автомобили. Въпросът обаче е дали в този случай е превишена дадена граница. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още