IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Европа може да стане военна сила

Комисията възнамерява да отпуска по 1 млрд. евро годишно за възлагане на обществени поръчки

11:58 | 07.06.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До 2025 г. Европейският съюз трябва да има ефективна и ефикасна политика за сигурност и отбрана. Подобни съображения Европейската комисия ще публикува по-късно в сряда в документа за обсъждане на тема "Европейската отбрана", пише германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Изготвеният от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер документ съдържа три варианта. В допълнение към мотото „Да действаме, както досега" във втори сценарий той представя за обсъждане ЕС като „военна сила" - в допълнение, но не и в конкуренция на НАТО. Най-амбициозният вариант включва възможността за провеждане на независими военни операции и изграждането на съвместни военни части и широко сътрудничество в осигуряването и развитието на отбранителното оборудване. 

Освен тези опции, които ще са основата на обсъжданията на предстоящата на 22 и 23 юни Среща на върха, комисията ще представи и нов законопроект за европейски отбранителен фонд. Още тази година комисията ще предостави 25 млн. евро за военни изследователски проекти. Тази сума се очаква да нарасне до 500 милиона евро до 2020 г.

В средносрочен план ЕК също така възнамерява да отпуска по 1 млрд. евро годишно за възлагане на обществени поръчки и развитие на отбранително оборудване. Това би могло да позволи да се правят годишни инвестиции в размер на 5 млрд. евро в общо сътрудничество със страните от ЕС.

ЕК предупреждава инициативата да не се оценява едностранно като отговор на неотдавнашните трансатлантически спорове. Натискът за по-тясно сътрудничество в отбранителна политика е съществувал и преди това и се е засилил след вота за Brexit през миналата година. Брюксел залага на това, че Германия и Франция съвместно ще изяснят своите идеи за отбранителен съюз преди Срещата на върха на ЕС.

Комисията счита, че всяка година възникват допълнителни разходи за около 30 млрд. евро заради дублиране и липса на координация в Европа. Така например в ЕС има 178 оръжейни системи, докато в САЩ те са само 18. Докато в САЩ има само един модел основен боен танк, в ЕС те са 17.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 2
Dimat
преди 6 години
Някой може ли да обясни на еврораята,подготвени за заколение,как ще се противопоставят танковете,бронетранспортьорите и самолетите,на ***,подготвени от ЦРУ,Мосад и МИ6,а и кой знае,коя още "институция",да трепят сбирщината по улици,с камиони,ножове,или да се взривяват?!След като сами си вкараха убийците в държавите,отгледаха си ги,обучиха и ги и пуснаха в действие,за какъв *** и е на Русия да напада западните т***п***ци,даже ако приемем,че има такова намерение?!Ами те сами си се унищожават и така,като се изтрепят и териториите им обезлюдеят,Русия,а може би и Китай,леко и кротко ще ги заселят!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Абе ний за ЕС се кахърим, ти пак за твойта Русия се притесняваш! Веднага си личат руските *** значи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 6 години
оп обърках .... ей, *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 6 години
ей, *** .... в русия има много повече мюлита от колкото в целия ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Добър подход срещу *** (световните финансови (най-вече) терористи) е когато не им се връзваме (но това предполага да ги разпознаваме живо, докато се правим на заспали).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
гръцки и немски войници ще борят бежанския тероризъм рамо до рамо!Да сме живи и здрави да го видим тоя цирк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 6 години
Тази фундаментална промяна на правилата формулирани след ВСВ няма да отиде на добре - за пръв път след ВСВ Германия ще има функционираща и модерна армия макар и прикрита като "Армията на ЕС"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Разбира се, че ще стане! Тези милиони войници на исляма, които вече са в Европа, не са дошли да берат краставици, гръцки маслини и полски ябълки, а да воюват! Само ще требва да сменят военните устави и закони с Джихад и готово - ИЕС (Ислямски ЕС) вече е военна сила!Нали никой не се надява разни жулиенчета и прочее либерал-трансджендъри да станат основата на военното могъщество на Европа - особено под ръководството на жени, мъже в брак с мъже, разни макарони и пияници... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
studioaa
преди 6 години
Пази Боже от такоа нещо, некадърни корумпирани пияни бюрократи като юнкер да имат армия на разположение и да участват в интервенции тип Буш Младши. Явно в Европа нищо ново не е научено и лошия опит с титанията на пияния грандоман сталин се възражда чрез европейския съюз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
до тук добре, само да видиме конкуренцията дали ше ги допусне въобще ЕС да станат такава сила .... аз мисля, че няма иначе ше почнат да гърмят и да трещят още повече брадати абддали ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още