IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Европейските летища са с най-високото ниво на сигурност в света

Предстоят обаче да бъдат дискутирани предложения за промени в охраната на входните зони на летищата

21:09 | 15.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Европейските летища са с най-високото ниво на сигурност в света

Летищата в ЕС са с най-високото ниво на сигурност в света, каза говорителят на Европейската комисия Якоб Адамович. Неговият коментар беше направен по повод оставката на белгийския министър на транспорта Жаклин Галан и атентатите на летище "Завентем" в Брюксел на 22 март.

Във всички около 800 летища в ЕС се извършват постоянни проверки, те са много сигурни и отговарят на най-високите световни стандарти, допълни говорителят по време на брифинг в Брюксел.

Затова имаме списък на сигурните авиокомпании, но не и списък на сигурните летища, поясни той, цитиран от БТА.

По думите на говорителя, ако при проверките бъдат установени проблеми, издават се препоръки за необходимите мерки. Впоследствие се наблюдава изпълнението на препоръките. Не публикуваме препоръките, защото ще изложим на опасност летищата, уточни той.

Говорителят отбеляза, че действащите директиви за безопасността на летищата засягат основно т. нар. стерилни зони, след гишетата за регистрация на пътниците и след проверките за сигурност. Предстои да бъдат обсъдени предложения за промени в охраната на входните зони на летищата.

По-рано днес медии съобщиха, че белгийският транспортен министър подава оставка, защото не е запознала правителството с доклад на ЕК от миналата година за сигурността на летищата в страната. Няма да коментираме промени в националните правителства, нито изтекли документи, заяви по този повод говорител на комисията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още