Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК финансира 8 проекта за диагностика и лечение на коронавирус

Пет от финансираните проекти са ориентирани към диагностиката, а три - към лечението

ЕК финансира 8 проекта за диагностика и лечение на коронавирус

Снимка: Bloomberg

Със 117 млн. евро Европейската комисия (ЕК) финансира осем големи научноизследователски проекта за разработка на терапии и диагностични средства за коронавируса.

Проектите са избрани след приключването на ускорената процедура за представяне на предложения, обявена през март от публично-частното партньорство Инициатива за иновативни лекарства, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Пет от финансираните проекта са ориентирани към диагностиката, а три - към лечението. Проектите за диагностични средства имат за цел да са разработят тестове, които могат да се използват навсякъде - в лекарски кабинет или в дома на пациента, и осигуряват резултат в рамките на 14-40 минути. 

Още по темата

Останалите проекти, които са насочени към разработката на терапии, ще работят предимно по настоящия взрив от коронавирус, но ще положат усилия и относно подготовката за евентуално ново негово разпространение в бъдеще.

В проектите участват общо 94 организации - университети, научноизследователски организации, фирми и публични организации. Значително е и участието на малки и средни предприятия, които съставляват 20% от включилите се и ще получат 17% от бюджета.

Европейската комисия увеличи приноса си от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" на 72 млн. евро (при първоначално планирани 45 млн.), така че повече висококачествени предложения да получат финансиране.

Допълнителни 45 млн. евро ще предоставят фармацевтичният сектор, асоциираните към ИИЛ партньори и други организации, ангажирани с проектите. По този начин общият размер на инвестицията ще достигне 117 млн. евро.

„За да се справим с пандемията и да се подготвим за евентуално ново разпространение на вируса, трябва да обединим познанията и ресурсите на публичния и частния сектор“, заяви Мария Габриел, комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Избраните проекти са част от общия европейски отговор на разпространението на коронавируса, който ЕК координира от началото на кризата.

На 4 май Комисията пое ангажимент за общо финансиране в размер на 1,4 млрд. евро по време на донорската проява за глобалния отговор на коронавируса, като 1 млрд. евро ще бъдат осигурени чрез "Хоризонт 2020" и ще бъдат насочени към разработването на ваксини, нови терапии и диагностични средства, с които да бъде предотвратено разпространението на заболяването.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако