IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Гърция "сериозно пренебрегва задълженията си" при управлението на границите

Ако Гърция не коригира "недостатъците", ЕС може да наложи нов временен граничен контрол над страната

17:52 | 27.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция може да се изправи пред нови гранични проверки спрямо други страни, ако не успее да коригира „сериозните недостатъци“ при управлението на външните граници на шенгенското пространство за свободно придвижване, съобщава ВВС.

В проектодоклад Европейската комисия посочва, че Гърция „сериозно пренебрегва задълженията си“.

Тя е установила неуспехи при регистрирането, проверките и взимането на пръстови отпечатъци на мигранти, пристигащи през ноември.

Ако докладът бъде одобрен, на Гърция ще ѝ бъде даден срок от три месеца, за да подобри действията си.

В противен случай комисията може да препоръча на другите страни членки да въведат отново временен граничен контрол.

Мигрантската криза постави бъдещето на шенгенското споразумение в риск.

Над 850 000 мигранти и бежанци са пристигнали в Гърция през миналата година.

Още 44 000 души са достигнали гръцките острови от началото на 2016 г. насам, като повечето пристигат на Лесбос, Самос и Хиос, идвайки от Турция.

Има все по-голям натиск върху Атина да се справи с потока от бежанци. Повечето от тях продължават през Европа към страни като Германия и Швеция.

Някои страни от ЕС, включително Австрия и Унгария, вече въведоха временни гранични проверки, за да намалят броят на новодошлите.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви на прес конференция в Брюксел, че „проектодокладът заключава, че Гърция сериозно пренебрегва задълженията си“ по силата на шенгенското споразумение.

Той каза още, че има „сериозни недостатъци при осъществяването на външния граничен контрол, които трябва да бъдат преодолени и разгледани от гръцките валсти“.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос допусна, че Гърция е „започнала да предприема действия в посока коригиране и спазване на правилата на Шенген“ откакто е започнало изготвянето на доклада през ноември.

Нужни са обаче „значителни подобрения“.

Докладът трябва да бъде одобрен от страни членки на Шенген, преди да бъде наложен тримесечния срок за коригиране на действията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още