IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и ЕЦБ размахаха пръст към Италия заради високия дълг

Процедурният ход беше нетипично забавен до победата на дясноцентристката партия на Салвини на европейските избори

19:58 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия получи днес двойно предупреждение от европейските институции заради нестабилното състояние на държавните й финанси.

Европейската комисия (ЕК) поиска днес чрез писмо до италианското правителство разяснения за влошаването на държавните финанси, предаде Ройтерс. Тази стъпка предвещава нов правен сблъсък с евроскептичната коалиция в Рим.

Писмото е подписано от заместник-председателя на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис и от европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. То бе изпратено на Италия ден, след като италианският десноцентристки вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини нарече данъчните правила на ЕС остарели и призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да гарантира дълга на страните от еврозоната.

Прилагайки правилата, които Салвини иска да промени, изпълнителният орган на ЕС поиска от Италия да обясни защо огромният й дълг е нараснал през миналата година вместо да се понижи, каквито са изискванията.

Процедурният ход беше нетипично забавен до победата на дясноцентристката партия на Салвини на европейските избори, проведени в края на миналата седмица. "Лигата" е големият победител в Италия, въпреки че евроскептичните сили остават малцинство в новия европейски парламент.

Ако Рим не даде задоволително обяснение за нарасналия си дълг до петък или или не приеме, че трябва да ограничи плановете си за разходи през тази година, то ЕК вероятно официално ще предприеме дисциплинарни стъпки през следващата седмица. Това съобщиха високопоставени лица от ЕС.

"Лигата" на Салвини е по-малкият партньор в италианската управляваща коалиция, ръководена от анитисистемното движение "Пет звезди". След като "Лигата" спечели една трета от италианските гласове в неделя, правителството изглежда ще приеме твърдата позиция на партията на Салвини.

Във вторник премиерът на Италия Джузепе Конте (избран от "Пет звезди") подкрепи призивите на Салвини за нова роля за ЕЦБ - гарантирането на големите държавни дългове. Тази позиция е неприемлива за Германия и повечето други страни от еврозоната. Салвини обаче настоява,че Италия трябва по-скоро да намали данъците, за да стимулира растежа, отколкото да спазва данъчни правила, които могат да възпрепятстват икономическата дейност.

По-рано днес ЕЦБ обяви, че страните с голям дълг като Италия си създават проблеми, като не обръщат внимание на правилата за бюджетна дисциплина и отлагат или обръщат хода на икономическите реформи, предаде DPA. Италианското правителство отмени пенсионната реформа, която бе обвързана с режим на строги икономии, а Салвини обеща сериозно намаление на данъците дори с цената на увеличаване на дълга и дефицита на страната.

"Липсата на финансова дисциплина, забавянето на данъчните и структурните реформи или дори отмяната на стари реформи може да поднови натиска върху по-уязвимите страни". Това предупреди ЕЦБ в доклада си "Преглед на финансовата стабилност", публикуван днес.
Няколко графики в доклада определят Италия, третата най-голяма икономика в ЕС, като отклонение от гледна точка на устойчивостта на дълга. Италия е най-бавно нарастващата икономика сред членките на еврозоната и втората страна с най-висок дълг след Гърция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още