Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК и ЕИБ отпускат 1 милиард евро за кредитиране на млади фермери

Достъпът до финансиране е от ключово значение и прекалено често това пречка за младите хора, които искат да станат част от професията, твърдят от ЕК

ЕК и ЕИБ отпускат 1 милиард евро за кредитиране на млади фермери

Снимка: Pixabay

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявиха днес съвместна програма за финансиране на заеми за млади селскостопански производители на стойност 1 милиард евро, съобщи ЕК, цитирана от АФП.

Тази програма, финансирана изцяло от ЕИБ, би трябвало да бъде подпомагана от банките участнички във всяка страна членка и така потенциалната сума да достигне 2 милиарда евро, допълва АФП.
Малко над една четвърт на молбите за заеми, подавани от младите земеделски производители в ЕС, се отхвърлят (27 на сто), спрямо 9 на сто за по-възрастните фермери, със съжаление констатира ЕК. Тя подчертава, че се опасява най-вече от това как ще се подновяват поколенията в земеделския свят. 

Още по темата

Според европейското законодателство един селскостопански производител е млад, ако е на възраст под 40 години, уточнява БТА. В тази категория влизат 11 на сто от общо 10,3 милиона земеделски стопани през 2016 година, сочат данни на Евростат (и 32 на сто са били на възраст над 65 години).

Най-малък е броят на младите селскостопански производители в Кипър (3,3 на сто). Следва Португалия с 4,2 на сто и Великобритания с 5,3 на сто. В Австрия обаче те са 22,2 на сто, в Полша 20,3 на сто, а в Словакия 19,0 на сто. Във Франция техният дял е 15,6 на сто.

Значителен проблем е осигуряването на достъп за младите селскостопански производители до дългосрочни заеми при разумни лихви, подчерта еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, цитиран от АФП.

Достъпът до финансиране е от ключово значение и прекалено често това пречка за младите хора, които искат да станат част от професията, подчертава Хокан в комюникето на ЕК.
Съвместната инициатива цели да бъдат отпускани заеми за 15 години при лихви, които са по-ниските от пазарните, обясни още еврокомисарят по земеделието.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 17 юни