IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да използва еврото като стратегическо средство

Идеята на изпълнителния орган на ЕС е да намали влиянието на долара

21:46 | 05.12.18 г.
<p>
	Финансовите и иконмически министри на страните от еврозоната по време на честването на двадесет годишнината на единната европейска валута в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Финансовите и иконмически министри на страните от еврозоната по време на честването на двадесет годишнината на единната европейска валута в Брюксел. Снимка: Ройтерс

 

Какво ще стане ако еврото, което отпразнува своята двадесет годишнина, приеме статута на втората най-важна глобална валута?

Именно тази идея ще бъде обсъдена от Европейския съвет през следващата седмица, съобщава Euractiv. 

С поглед към статистиката, икономистите от европейския изпълнителен орган установиха, че единната валута е била изпозлвана от 60 държави по света. Освен това тя е втората най-значима валута както като резервна валута, така и когато става въпрос за международни разплащания.

 И в двата случая тя все още остава в сянката на американския долар.

„Ние не искаме да заменим долара, а да има избор между двете валути”, заяви представител от Европейската комисия. Аргументите за еврото се отнасят и за неговата стабилност.

През последните 20 години еврото се е доказало като по-стабилна валута от долара, който е подложен на по-големи колебания.

Това е първият случай, когато Европейският съюз ще разглежда своята валута като стратегическо средство, а не като обикновен инструмент за улесняване на функционирането на своята единна икономика.

В изявлението си по повод състоянието на блока председателят на Еевропейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта необходимостта валутата да играе главня роля на международната сцена.

Франция категорично подкрепя тази идея. Имайки се предвид търговския дефицит на страната, французите не се колебаят да подкрепят идеята за силна валута, която да ограничи този дисбаланс.

ЕК смята да поиска от държавите да обмислят налагането на еврото в своите междуправителствени споразумения, свързани с енергетиката.

Енергийният сектор, който внася в блока гориво за около 300 млрд. евро годишно, е силно изложен на колебанията на долара, което го превръща в рисков фактор.

Доверието в еврото се основава на количеството ликвидност, което предлага тази валута.

Тази инициатива едва ли ще се осъществи в краткосрочен план, но отразява истинската загриженост за доминантната позиция на долара и риска, който се крие в сегашното положение за ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още