IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да превърне разширяването на еврозоната в "неустоима оферта"

Общественото мнение в държавите извън еврозоната често е срещу присъединяването към единната валута

21:05 | 23.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) се стреми да направи приемането на еврото по-привлекателно за членките на Европейския съюз (ЕС), които са извън валутното обединение. Това съобщи днес еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

Предложенията ще бъдат представени другата седмица в проект за бъдещето на еврозоната, който е част от по-широк план, иницииран от ЕК във връзка с това как да бъде реформиран съюза след Brexit и на фона на засилващите се евроскептични нагласи.

"Ще се опитаме да изготвим рамка, която е достатъчно привлекателна, която е като, както казват във филмите, оферта, на която не можете да устоите", каза Московиси пред журналисти в отговор на въпрос за детайли по неговите предложения за "довършване на Икономическия и паричен съюз до 2025 г.".

Страните от ЕС, с изключение на Великобритания и Дания, са задължени да въведат еврото, но няма краен срок за това, припомня Ройтерс.

Общественото мнение в държавите извън еврозоната често е срещу присъединяването към единната валута. В Полша 57 процента от анкетираните са против еврото, сочат данни от Евробарометър, публикувани през декември.

Противопоставянето е силно и във Великобритания, Чехия, Швеция, Дания и България, докато унгарците, хърватите и румънците в по-голямата с част са благоразположени към валутния съюз, отбелязва Ройтерс.

Московиси, който говори на форум на европейския бизнес в Брюксел (European Business Summit), предупреди за "бунт" в еврозоната заради икономическите различия между юга и севера, които Комисията иска да изглади, предаде Франс прес.

За тази цел на 31 май ще бъдат представени предложения за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, посочва АФП.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Като не подаваха заявление за присъединяване към Еврозоната, досега нашите управляващи прилагаха мълчалив отказ и ни заблуждаваха, че уж много искали! Ако предложението на ЕК стане факт, ще ни се наложи да заемем по-категорична позиция, а това означава, че може и да присъединим... Нещата тук стават не благодарение на политическата класа, а въпреки съпротивата и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
dr.5rov
преди 6 години
Ей не се научиха как да говорят тия комисари. Ще ми говори за по-привлекателно евро. То и рибарите се стремят да направят стръвта на кукичката по-привлекателна и направо неустоима. Ако са го направили полезно и изгодно за всички, до сега всички да са го приели. Явно не е този случай. Казавам горното въпреки, че съм привърженик на присъединяването към еврото в подходящ момент и условия при това по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още