IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска уеднаквяване на сертификатите за оборудването за сигурност на летищата

Пазарът не е ефективен и конкурентен заради наличието на национални процедури за сертифициране

17:20 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК иска уеднаквяване на сертификатите за оборудването за сигурност на летищата

Европейската комисия предложи създаването на единна система за сертифициране на оборудването за сигуност по летищата. Така ще се подобри конкурентоспособността на отрасъла, а и сигурността в ЕС, смятат в Брюксел.

Оборудването за сигурност, използвано за проверка на лица, багаж и стоки в сектора на въздухоплаването, е пазар с годишен оборот от 14 млрд. евро в световен мащаб. В ЕС делът му се изчислява на около 4,2 млрд. евро.

Понастоящем обаче вътрешният пазар на ЕС за оборудване за проверка е разпокъсан поради наличието на национални процедури за сертифициране, които възпрепятстват ефективността на пазара и свободното движение на стоки, посочват още от ЕК.

Заради липсата на процедури, оборудването за сигурност, сертифицирано в една държава от ЕС не може да бъде пуснато на пазара в цялата общност, а само в конкретната държава.

С предложението си ЕК променя това положение, като допълнително опростява правилата за издаването на сертификатите. Според комисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос така ще се гарантира, че стандартите за сигурност и проверка се спазват на всички летища в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още