Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК: Италианският бюджет не може да стимулира растежа

Според документ на комисията съществува риск Италия да зарази и други държави от еврозоната

ЕК: Италианският бюджет не може да стимулира растежа

Снимка: Ройтерс

Италианският бюджет за 2019 г. не съдържа мерки, способни да стимулират икономическия растеж на страната, което я превръща в „риск за заразяване“ за останалата част от еврозоната. Това съобщава италианският в. La Repubblica, който се позовава на документ на Европейската комисия.

Според изданието, цитирано от Ройтерс, докладът на ЕК, който се очаква да бъде одобрен в сряда, посочва, че бюджетът ще има отрицателен ефект върху икономическия растеж, бюджетния дефицит и дълга.

Още по темата

„Няма мерки, способни да повлияят положително на дългосрочния растеж“, се казва в документа.

Италия изпадна в рецесия в края на 2018 г., като според ЕК растежът през тази година ще е едва 0,2% спрямо прогноза за 1,2% през ноември.

Неочакваното забавяне може значително да затрудни плановете на правителството за изпълнение на целите си за дефицит от 2,04% от брутния вътрешен продукт – труден компромис, договорен с Брюксел миналата година.

В интервю за радио RAI вицепремиерът Матео Салвини заяви, че все още е прекалено рано да се каже дали правителството ще трябва да наложи корекции в бюджета, тъй като мерките в основния финансов закон „се нуждаят от време“, за да имат положителен ефект върху икономиката.

От своя страна министърът на икономиката Джовани Триа заяви в сряда, че отделените за допълнителни разходи в бюджета близо 2 млрд. евро би трябвало да са достатъчни да покрият евентуалния недостиг.

Притеснение относно италианската икономика изрази и френският министър на финансите Брюно льо Мер, според когото рецесията в страната е особено сериозно притеснение за френската икономика.

„Не подценявайте ефекта от италианската рецесия“, заяви той в интервю за Bloomberg. „Говорим много за Brexit, но не говорим много за италианската рецесия, която ще има значителен ефект върху растежа в Европа, като може да се повлияе и на Франция, тъй като това е един от нашите най-важни търговски партньори“, уточни той.

Льо Мер посочи, че следващата седмица ще се срещне в Париж с Джовани Триа, като двамата ще обсъдят създалата се икономическа ситуация.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа се нуждае от по-умна фискална дисциплина