IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК настоява за задължителни квоти за разселване на мигрантите

Съветът на ЕС по правосъдие ще обсъди утре в Люксембург разселването на 60 хил. бежанци

16:32 | 15.06.15 г. 5
<p>
	Бежанци, настанени в Харманли. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бежанци, настанени в Харманли. Снимка: БТА

Европейската комисия настоява предложените от нея квоти за разселването на имигрантите в ЕС да бъдат задължителни, съобщи в Брюксел говорителят на комисията Наташа Берто, цитирана от БТА.

Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е ясно как доброволните системи са действали досега, затова според нас квотите трябва да бъдат задължителни, поясни Берто. Тя цитира Юнкер, според когото, ако ЕС може да прояви солидарност, това трябва да стане по въпроса с имигрантите.

Утре Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще заседава в Люксембург и ще обсъди предложението на комисията за разселването на 60 хиляди имигранти в държавите от ЕС без Великобритания, Ирландия, Дания, Гърция и Италия.

Предвижда се 40 хиляди имигранти от Сирия и Еритрея, пристигнали в Гърция и Италия, да бъдат разселени другаде в ЕС.

Комисията днес изрази очакването си утре да се достигне до решение по нейното предложение. Някои казват, че предложенията ни отиват твърде далеч, а други - че са недостатъчни, обобщи настроенията преди заседанието Берто.

Надяваме се утре да получим политическа подкрепа за нашите предложения, включително по въпроса за разселването на имигрантите, добави тя.

Припомняме, че от България се очаква да приеме 788 имигранти от Италия и Гърция.

В Люксембург страната ще настоява квотите, предлагани от Европейската комисия, да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Емигрантите може и да внасят хаос, обаче ЕК с неинформираните си решения и с подхвърлената оттук-оттам информация, дезинформация и изкривено представяне на нещата внася още по-голям хаос в системата. Самите имигранти не искат да остават в България. Повечето от тях са вече минали оттук ... преди да отидат да си получат квотата от ЕК, и категорично нямат никакво намерение да остават в България ... защото ги е страх ... че са прекалено близо до местата, от които бягат, и че нещата много скоро може да достигнат и дотук. Ако самите имигранти ги е страх от региона, не виждам защо ние и EК не вземе да се позамислим също малко по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
като започнат щатите да приемат бежанци, тогава и ние. а до тогава ....ДГД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Аз не съм съгласен България да приема каквито и да е било бежанци от където и да било. Абсурдно е правителството да решава по такива въпроси без референдум. Време е и ние да тръгнем към изхода на ЕС заедно с британците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
A аз предлагам, щом може да не сме в Шенген, въпреки че по всички правила трябва да сме, значи може и да не приемаме бежанци от Шенген, въпреки че по правило трябва да приемем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още