IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не е стартирала нито една наказателна процедура срещу България през май

Същевременно правителството отчита забавяне при приемането на нормативни поправки, свързани с транспонирането на еврозаконодателството у нас

15:43 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) не е стартирала нито една наказателна процедура срещу България през май въпреки очакванията на правителството, че ще има такива, показва справка на сайта на институцията.

От общо 112 забавени нормативни поправки до края на април са изпълнени 67, показва докладът за изпълнението на плана за действие за мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз (ЕС). Докладът е разгледан и приет на днешното заседание на Министерския съвет.

Неизпълнението е 40,2% при 44,2% в края на месец март, отчита правителството. Относително високият процент неизпълнение се дължи и на забавяне на разработването и приемането на законопроекти от Народното събрание заради предсрочния вот.

От неизпълнените мерки 19 са свързани със стартирали процедури за нарушения, допълват още от кабинета. Към доклада са приложени и общо шест директиви на ЕС в областта на Вътрешния пазар с изтекъл срок за транспониране до 30 ноември 2016 г.

Италия - „шампион“ по наказателни процедури през май

Италия е сред държавите в ЕС, срещу които са стартирали най-много наказателни процедури през май.

ЕК е завела дело в Съда на ЕС срещу страната заради забавена рекултивация и затваряне на 44 сметища. Крайният срок за това беше 16 юли 2009 г.

На Италия ѝ е изпратено мотивирано становище през юни 2015 г. Прогресът на страната след това е незадоволителен.

ЕК даде на съд и България заради същата директива, само че през 2015 г. институцията оттегли финансовите си претенции и България се размина само с осъдителната присъда.

Италия е предупредена от ЕК и за загубите на вода. Дело срещу страната е заведено и заради концесията на магистралите, след като Рим е удължил договора с концесионера без тръжна процедура.

Друга процедура срещу Италия е стартирана заради неизпълнение на ангажиментите на италианската администрация към законодателството за автомобилите. Съгласно стандартите на ЕС националните власти трябва да проверяват дали автомобилите отговарят на изискванията, за да могат да се продават на единния пазар.

През 2016 г. германското транспортно министерство е подало сигнал в ЕК заради опасения за вредните емисии на превозни средства, одобрени от Италия. В процеса на медиация е установено, че типът на превозните средства – одобрени от Италия като автомобили с нулеви вредни емисии, не е правилно определен. Става въпрос за превозни средства на Fiat Chrysler Automobiles, заради което на страната е изпратено мотивирано становище, за да предприеме мерки.

Има и процедура срещу Италия във връзка с подобряване на споделянето на информация за борба с тероризма и престъпността.

Други процедури

ЕК е приключила наказателна процедура срещу Австрия заради квотите за студентите по медицина. Двете страни са се споразумели да отпаднат квотите за студентите по дентална медицина.

Срещу Латвия, Унгария, Полша, Португалия и Кипър стартират процедури заради невъведени в националните законодателства директиви, свързани със застраховането (т.нар. Платежоспособност I).

ЕК е поискала от Германия да транспонира в националното си законодателство директивата за пиротехниката, от Ирландия и Португалия – да приемат правилата за защита при потенциално взивоопасно оборудване, а от Великобритания – да приеме изискванията за туристическите плавателни средства и персонала им.

Очаквано ЕК е стартирала наказателна процедура срещу Унгария заради нарушения на законодателството за убежището. На Будапеща е изпратено мотивирано становище, на което унгарското правителство трябва да отговори в двумесечен срок.

По същия проблем Унгария вече има едно предупреждение от 2015 г. с пет точки. Три от тях са адресирани, посочват от ЕК.

Срещу Хърватия и Ирландия са стартирани процедури заради споделянето на информация за борба с тероризма и престъпността. От група от 8 държави – Кипър, Финландия, Унгария, Ирландия, Латвия, Холандия, Португалия и Словения – ЕК иска да приемат правилата на ЕС за инфраструктурата за алтернативните горива, а от Австрия, Кипър, Португалия и Румъния – правилата за съоръженията на пристанищата за генерираните от корабите отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още