Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК няма да одобрява планове за възстановяване при неясен краен бенефициент

Държавите трябва да предвидят способи за проследяване на финансирането, така че да бъде сигурно получаването на средствата от онези, посочени в плановете

ЕК няма да одобрява планове за възстановяване при неясен краен бенефициент

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия няма да одобри плановете за икономическо възстановяване, в които липсва яснота за крайните получатели на средствата от бюджета на ЕС. Това заяви днес говорител на комисията по повод призива на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент да не бъдат осигурявани средства по плана на Унгария.

Комисията следи внимателно този въпрос, унгарският план още не е утвърден, отбеляза говорителят, цитиран от БТА.

Той добави, че държавите трябва да предвидят способи за проследяване на финансирането, така че да бъде сигурно получаването на средствата от онези, посочени в плановете. Ако тези способи са недостатъчни, плановете няма да получат одобрение, поясни говорителят.

Още по темата

По неговите думи комисията има право на проверки на място на изпълнението на проектите, за да се увери включително в това, че тези проекти не са финансирани едновременно от няколко европейски програми. Той допълни, че държавите ще бъдат задължени да събират данни за страните по сключваните договори, техните подизпълнители и крайните получатели на сумите и да ги предоставят при поискване.

По-рано днес либералите в Европейския парламент призоваха комисията да не дава одобрение за плана на Унгария за икономическо възстановяване на стойност седем милиарда евро. Те поставиха условието Будапеща да въведе правила срещу измамите с европейски средства, като даде достъп на ОЛАФ до данните за крайните получатели на средства от общия бюджет.

Либералите настояват дружествата, уличени в злоупотреби и конфликт на интереси, да не получават средства от ЕС. Те очакват Унгария да премахне пречките пред дейността на разследващите журналисти и достъпа до обществена информация.

По-рано този месец стана ясно, че българският План за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен в ЕК през юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Въпреки че пандемията все още не е отминала, е необходимо европейските механизми за реагиране при кризи да бъдат укрепени, както и да бъде повишена устойчивостта на здравните системи на страните членки, призова тогава Румен Радев. Държавният глава подчерта, че в условия на криза Европейският съюз е демонстрирал готовността си да действа решително и иновативно и от страните членки зависи предоставените ресурси да бъдат използвани по най-ефективен начин.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият германски лидер поема отношенията с Русия в най-ниската им точка от години