Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК няма да задейства наказателна процедура срещу Италия

Тя обаче ще продължи да наблюдава внимателно изпълнението на бюджета на страната през второто полугодие

ЕК няма да задейства наказателна процедура срещу Италия

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия реши да не започва дисциплинарна процедура срещу Италия заради дълга й, след като правителството в Рим пое нови ангажименти, че ще отговори на някои от притесненията на Брюксел, предава Bloomberg.

„Комисията заключи, че няма основания за започване на основана на дълга наказателна процедура за прекомерен дефицит срещу Италия на този етап“, заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси пред репортери в Брюксел след заседание на изпълнителния орган на Европейския съюз.

„Необходимо е да продължим да наблюдаваме много внимателно изпълнението на бюджета от Италия през второто полугодие на тази година“, допълни Московиси. Той припомни, че в средата на октомври трябва да бъде публикувана оценка на бюджетния план за 2020 г.

Още по темата
Решението на Комисията бележи значително успокоение на отношенията между Италия и ЕС след продължилия няколко месеца спор заради прекомерния дълг на страната.

Рим и Брюксел спореха заради фискалната политика, откакто италианското популистко правителство дойде на власт миналата година. ЕК искаше бързи действия за намаляване на дълга на Италия, който е на второ място по големина в еврозоната. Властите в Рим обаче твърдяха, че фискалните й цели отговарят на правилата на ЕС и че трябва да намали дефицита си бавно, за да даде тласък на икономиката след години на стагнация.

Комисията засили напрежението миналия месец, като заяви, че ситуацията  дава основание за дисциплинарна процедура, предизвиквайки трескави преговори за постигане на компромис за бюджетните цели на Италия за тази и следващата година.

Снощи италианското правителство реши, че дефицитът трябва да намалее със 7,6 млрд. евро (8,6 млрд. долара) тази година благодарение на по-високите доходи и по-ниските разходи, както и сумата от 1,5 млрд. евро, определена по-рано за социални програми, към които имало по-слаб интерес от очакваното.

Решението на ЕК да не предприема действия трябва да позволи на Италия да спази ангажиментите си за бюджетен дефицит от 2,04% от БВП през 2019 г. При последните си усилия за избягване на санкции от ЕС италианският финансов министър Джовани Триа и премиерът Джузепе Конте успокоиха Брюксел, че ангажиментът на правителството към фискалната дисциплина ще бъде удължен до 2020 г.

В писмото си до Комисията обаче правителството се въздържа от определянето на нова цел за бюджетния дефицит на страната през 2020 г., като припомни само предходен план от април, включващ дефицит от 2,1% от БВП.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новата ЕК няма да позволи на Полша и Унгария да нарушават демократичните устои