IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Няма краен срок за споразумение на Гърция с кредиторите

Еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси ще посети Атина, но това няма връзка с прегледа на спасителната програма, твърдят от Брюксел

22:33 | 14.02.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Гърция няма краен срок да постигне съгласие със своите кредитори, коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Аника Брайдхард по време на обедния брифинг в Брюксел. Тя потвърди, че се работи активно с всички страни за постигане на споразумение по втория преглед на спасителната програма.

Темата ще бъде дискутирана по време на срещата на Еврогрупата на 20 февруари. Анализатори вече коментираха, че Атина има още броени дни - до заседанието на финансовите министри на еврозоната, за да се разбере с кредиторите. След това Европа навлиза в серия от парламентарни избори и шансовете за споразумение намаляват.

Говорителят на ЕК обаче обясни, че за крайни срокове или "оставащо време" не може да се говори.

Според източници на Ana Mpa председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум обсъжда Гърция на срещи с Международния валутен фонд (МВФ).

Кредиторите на Атина нямат единна позиция за страната - МВФ твърди, че заложените цели са неизпълними, а дълговете са неустойчиви. Европейските институции обаче настояват, че няма проблем с изпълнението на целите и не може да се говори за опрощаване на дългове.

Според гръцката информационна агенция в момента кредиторите и Гърция активно дискутират компромисно споразумение, което да удовлетвори всички страни.

В сряда в Атина ще бъде и комисарят по финансовите въпроси на ЕС Пиер Московиси. Брайдхард определи предстоящата визита като политическа и заяви, че не е свързана с прегледа на спасителната програма.

Московиси ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас, финансовия министър Евклид Цакалотос, президента Прокопис Павлопулос и лидерът на опозиционната партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още