IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Няма текстове в договорите за ЕС, които да изключат регион от общността

Становището, че обявил независимост регион трябва да води нови преговори за еврочленство, е на Романо Проди, не е част от законодателството

16:09 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няма текст в договорите за Европейския съюз (ЕС), които да изключат регион от общността, призна в обедния брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия (ЕК) Александър Винтерщайн. Брифингът беше излъчен във видеосистемата на Комисията.

Това, че регионът, обявил независимост, трябва да води нови преговори за членство в ЕС, е само оценка, направена през 2004 година от тогавашния председател на ЕК Романо Проди пред Европейския парламент.

През 2004 година Проди отговаря на въпрос на европейски депутат от Уелс и визира искания за независимост в Шотландия и Уелс.

„Неговото становище е подкрепяно от всички следващи председатели на ЕК“, допълни още Винтерщайн днес. Неговият коментар е по повод обявената от Каталуния независимост в петък (27 октомври).

Още преди този акт председателят на Европейския парламент Антонио Таяни коментира, че нито една страна в ЕС няма да признае независимата република.

В петък председателят на ЕК, който е на посещение във Френска Гвиана, пък обясни, че общността подкрепя действията на централната власт в Испания, спазването на закона и Конституцията и посочи, че ЕС няма нужда от нови разделения.

Винтерщайн беше категоричен, че ЕК няма място в диалога между Мадрид и Барселона, каквито коментари се чуват в Брюксел и отказа да направи коментар дали насрочените за 21 декември избори в провинцията ще бъдат решение на кризата в страната с мотива, че това е вътрешен проблем за Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още