IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Нужни са още усилия и неотложни мерки по миграционната криза

Въпреки подобрената ситуация по всички миграционни маршрути положението остава нестабилно, посочва се в обзорен доклад за миграцията

16:42 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към днешна дата, четири години след началото на миграционната криза, Европа е по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства, свързани с миграцията, но са необходими повече усилия миграционната политика на ЕС да стане истински пригодна за бъдещето, ефективна и устойчива. Това се посочва в обзорен доклад на Европейската комисия за напредъка относно изпълнението на Европейската програма за миграцията.

В навечерието на заседанието на Европейския съвет през октомври Комисията докладва днес за най-важните постижения в изпълнението на Европейската програма за миграцията, направени от 2015 г. насам, като акцентира върху мерките, които ЕС предприе след публикуването на последния доклад за напредъка през март 2019 г. Комисията също така посочва областите, в които работата за преодоляване на настоящите и бъдещите предизвикателства, свързани с миграцията, трябва да продължи. 

ЕС е по-подготвен от всякога да предоставя оперативна и финансова подкрепа на държавите членки, подложени на натиск, да управлява външните граници и да работи в партньорство с държавите извън съюза, посочва се в доклада.

В него се оценява, че сътрудничеството по въпроса между държавите членки е по-тясно от всякога благодарение на подхода на „горещите точки“ и агенциите на ЕС, както и на командированите на място над 2300 служители. Това способства за по-добро управление на миграцията, спасяване на човешки животи, намаляване на броя на незаконно пристигащите лица и осигуряване на ефективно връщане. Координационните процеси и оперативните структури, разработени и въведени на място, са ключови постижения, които ще продължат да работят и в бъдеще, пише в документа.

ЕС е засилил своето сътрудничество с партньори извън Европа, за да се справи с първопричините за незаконната миграция, да защитава бежанците и мигрантите и да подкрепя приемащите общности, напомня се в обзора. Беше мобилизирано безпрецедентно финансиране в размер на 9,7 милиарда евро, по-специално чрез Доверителния фонд на ЕС за Африка, Доверителния фонд за Сирия и Механизма за бежанците в Турция, по линия на който вече са разпределени 97 % от 6 милиарда евро. Сътрудничеството с партньорските държави в областта на връщането също се подобри, като понастоящем се прилагат споразумения и договорености за връщане и обратно приемане с 23 държави партньори, изброява се в документа. Допълва се, че реформата на общата европейска система за предоставяне на убежище още не е завършена и продължава да е необходим общ подход за осигуряването на справедлива, ефективна и устойчива система за предоставяне на убежище.

От ЕК отчитат напредък в осигуряването на безопасни и законни пътища - през последните 5 години държавите членки положиха най-големите колективни усилия в областта на презаселването и досега са презаселени почти 63 000 души. Поет е и ангажимент за около 30 000 места за презаселване за следващата година.

Необходими са повече усилия и неотложни мерки в ключови области, отчита се в доклада.

Макар че като цяло ситуацията по всички миграционни маршрути вече е сравнима с тази отпреди кризата, като броят на пристигналите през септември 2019 г. е с около 90% по-малък, отколкото през септември 2015 г., положението остава нестабилно и геополитическите развития изправиха ЕС пред нови предизвикателства, посочва се в доклада.

Необходима е допълнителна работа, за да се посрещнат непосредствените ключови предизвикателства и по - специално спешни действия за подобряване на условията в Източното Средиземноморие, въпреки че през последните месеци гръцките органи предприеха стъпки за облекчаване на натиска върху островите.

Подновеният миграционен натиск в Турция и нестабилността в региона като цяло продължават да будят тревога. С оглед на това трябва да бъдат предприети спешни действия за подобряване на условията на приемане, да бъдат засилени прехвърлянията от островите към континентална Гърция и връщанията по линия на изявлението.

Комисията увеличава също така своята подкрепа за Кипър, тъй като понастоящем страната е изправена пред увеличение на броя на пристигащите лица.

Повече солидарност в областта на търсенето и спасяването

Въпреки операциите по търсене и спасяване в морето продължават да умират хора и е очевидно, че ad hoc решенията за преместване, координирани от Комисията, не решават проблема в дългосрочен план. Комисията поддържа ангажимента си да работи с държавите членки и да ги подкрепя при съгласуването на временни договорености за улесняване на свалянето на брега след операции по търсене и спасяване в Средиземно море и приканва повече държави да се включат в усилията за солидарност. Тези договорености биха могли да послужат като пример за справяне с потоците в други части на Средиземно море.

Положението в Либия продължава да буди сериозна загриженост. След избухването на ожесточен конфликт в Триполи и околностите му през април 2019 г., усилията в рамките на тристранната работна група между АС, ЕС и ООН трябва да продължат, за да се подпомогне освобождаването на задържаните мигранти, да се улесни доброволното връщане (49 000 връщания досега) и да се евакуират най-уязвимите лица (над 4000 евакуирани).

"Последните години бяха потвърждение на това, че нито една държава не може да се справи сама с този сложен проблем. Само ако работим заедно, като обединим сили, можем да преодолеем тези глобални предизвикателства по ефективен, хуманен и устойчив начин", посочва върховният представител на ЕС и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини.

"Въпреки че предстои още работа и ситуацията продължава да е нестабилна, ние сме много по-добре подготвени, отколкото през 2015 г.", заяви комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още