IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква Лондон да покрие разходите за Brexit - в евро

Напускането на ЕС няма да излезе евтино на Лондон, показва проект на документ

08:13 | 21.04.17 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) очаква Великобритания да покрие разходите около Brexit – за преместване на агенциите, които в момента са на Острова, и извънредните срещи на високо ниво, командировките и преговорите, става ясно от проект на документ, цитиран от Politico.

Брюксел минимизира и валутния риск, очаквайки Лондон да изпълни това свое задължение, като се разплати в евро, става ясно още от текста.

В насоките за преговорите сред приоритетите е записана още и защита на гражданите на ЕС и бизнеса, които се намират във Великобритания. Като цяло позицията е, че излизането от общността няма да бъде никак евтино.

„Няма наказания, когато една страна напуска ЕС. Няма цена, която тя да трябва да плати, но трябва да оправим сметката“, смята главният преговарящ от името на ЕК Мишел Барние.

Подготвените документи обаче показват обратното и според досегашни оценки Великобритания ще дължи към 60 млрд. евро заради дългосрочните си задължения към ЕС след напускане на общността, пише Politico.

Brexit ще бъде дискутиран от лидерите на 27-те страни от ЕС (без Великобритания) на извънредна среща в Брюксел, насрочена за 29 април. Тогава трябва да бъде подготвен и план на преговорите с Лондон.

Няколко дни по-рано, на 26 април, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще бъде в Лондон по покана на британския премиер Тереза Мей, за да обсъди активирането на чл. 50 от Договора за ЕС. Той ще бъде придружен от Мишел Барние, анонсираха по-рано от Брюксел.

ЕК ще представлява страните от общността в разговорите с Лондон за Brexit. Няма да бъдат допускани двустранни преговори в тази насока. Споразумението, което ЕК ще постигне, трябва да получи одобрението на Европейския парламент.

Началото на преговорите вероятно ще бъде забавено заради предсрочните избори, които ще се проведат във Великобритания на 8 юни. Процесът по Brexit трябва да отнеме две години, но този срок може да бъде удължен със съгласието на страните от ЕС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 6 години
ЕС е подписал договори с др. държави САЩ, Китай, Япония и др. Тези договори не са срок от 2-3 г. А са за по дълъг период. И сега след като е участвала и се е съгласила и подписала договора Великобритания излиза и нейните задължения да се покрият от останалите страни това дали е справедлив? и дали според някои умници е юридически издържано ? Така, че ще плати това за което се е съгласила. Дали са държави или ЮЛ или ФЛ правото е близко до справедливостта. При покупка или др. договор често изискват капаро и ако тази страна се откаже то тя губи капарото и ЗАЩО? Защото др. страна или продавача се е съгласил тази стока илидр. което е уговорино го е махнал от щанда за продажба и ако след месец хитреца се откаже то губи капарото, защото за този период този артикул, стока е можела да се продаде и дори на по скъпа цена с по голяма продажба. Така че Великобритания трябва да си изпълни задълженията за подписаните договори и съответните задължения по тях. Сори. Джентълмени и не се правете на ХИТРЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Най-накрая някой да схване :) Не може понеже на някой му хрумнало, че не му е кеф да се врътне на 180 градуса, че и да не плаща. Но така или иначе, това което ще платят като т.нар. 'сметка' по излизането ще им е най-малкия кусур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Mortagon
преди 6 години
Имаш сключен договор. Искаш да го прекратиш едностранно. Кой според теб трябва да плати неустойката ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
ert
преди 6 години
Не разбирам, защо британците трябва да плащат в евро масрафа на ЕС? Те казаха че не искат да са в ЕС, имаха референдум на който народа си каза думата. Вярно, с закъснение от почти година се задвижи излизането, макар и бавно ще стане. Обаче ЕС да търси пари за да си покрива негови си вътрешни разходи за местене на агенции, за срещи и симпозиуми, нещо не е нормално. Ако британците са вън от ЕС, за къв *еп трябва да плащат разходи на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 13
Необразован
преди 6 години
Хм... отсвири, щеше да е ако БЕШЕ ШПУТИН, НО ТУКА ДВИЖЕНИЕТО НА ХОРА,КАПИТАЛИ И УСЛУГИ СТРУВА ПАРИ!! И КОЙТО НЕ ИСКА ТАКА ЩЕ СИ ПЛАЩА ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ.. КОЕТО Е ЯВНО ЦЕЛТА НА ТОЗИ ВЕЛИКОБРИТАНСКИ РЕФЕРЕНДУМ ОТ 51/47% КОЕТО Е ПРЕКАЛЕНО МАЛКО ЗА ДА ВЗЕМЕШ РЕШЕНИЕ, СМЕШНО И ГЛУПАВО Е ОТВСЯКЪДЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Малиии, сега ЕС ще иска и пари да вземе от Лондон за това че иска да ги отсвири. Да видим ЕНП-то колко ще иска да ошмули от първия напускащ, за да е един вид назидание за останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още