IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква обяснение от AstraZeneca защо ще забави доставки на ваксини

Брюксел няма да промени стратегията, макар че нито една държава в ЕС няма да се справи с очакването за 70% ваксинирани

16:16 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) очаква обяснение от AstraZeneca относно съобщение на компанията, че ще има забавяне на доставките на ваксина срещу коронавируса. На този етап разработката на компанията все още няма одобрение за използване в ЕС от страна на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В неделя комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидис е изпратила запитване до компанията на какво се дължат очакваните проблеми с доставката. По-рано днес и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е разговаряла с изпълнителния директор на компанията по казуса.

Това стана ясно по време на обедния брифинг в Брюксел, излъчван във видеосистемата на ЕК.

За закъснение на доставките съобщиха и от Pfizer/BioNTech, която е първата одобрена ваксина за вируса в ЕС. От Европейската комисия отказаха да коментират дали това е съвпадение или може да бъде започнато разследване за нетърговски практики по съмнения, че компаниите са продали заявените от ЕК количества на друг купувач за по-голяма печалба.

Обяснението, което са получили в ЕК по казуса, е, че това не се дължи на липсата на производствен капацитет, което би било лош вариант, а по-скоро е свързано с доставките, каза говорителят на ЕК по въпросите на здравеопазването Стефан де Кеерсмекер.

Забавянето на доставките на ваксини повдигна въпроси относно заложените цели за ваксинация в ЕС. Според плановете до края на лятото 70% от възрастното население в общността трябва да има поставена ваксина срещу коронавируса.

"Не, ние не променяме целите си. Ако всеки път, когато се появят проблеми, променяме заложените цели, ще изгубим яснотата за всички по веригата в процеса", коментира говорителят на ЕК Ерик Мамер. Той призна, че целите са "твърде амбициозни, но те трябва да бъдат такива".

Пред дни проучване на европейското издание Politco показа, че нито една страна в ЕС няма да може да изпълни изискването на Брюксел по отношение на ваксинираните срещу коронавируса, ако процесът върви с тези темпове.

Най-зле в това отношение е България, която към септември 2021 година би имала едва 3% ваксинирано население над 18-годишна възраст. С темпа в началото на ваксинационната кампания страната ни би изпълнила целта на ЕК към август 2040 година, показва още проучването на изданието.

Най-добре в това отношение се представя Малта, но и тя е далеч от заявените цели от 70% и към септември би ваксинирала към 37% от своето възрастно население.В челните позиции е още и Румъния, която с този темп би ваксинирала 26% от населението си, следвана от Португалия - 24%.

На последните места са Латвия (5%), Италия (8%) и Унгария (9%).

По време на обедния брифинг стана ясно още, че държавите от ЕС могат да предприемат правни действия срещу компаниите за забавянето, защото доставките се извършват на базата на двустранни договори между производителите и страните от общността по силата на договорени от ЕК споразумения.

Фокусът на Брюксел в момента е насочен към това да бъде открита причината за неизпълнени доставки, а не да бъдат съдени производителите, обясниха още от Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още