Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК очаква постоянни пунктове за граничен контрол в Северна Ирландия до средата на годината

Великобритания трябва да изпълни задълженията си по протокола за Северна Ирландия, коментира говорител на Комисията на 2020 г.

ЕК очаква постоянни пунктове за граничен контрол в Северна Ирландия до средата на годината

Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) очаква постоянните пунктове за граничен контрол след Brexit в Северна Ирландия да започнат да функционират до средата на тази година, въпреки неотдавнашната заповед изграждането им да спре, пише онлайн изданието Politico.eu.

Говорителят на Комисията Даниел Фери коментира, че Великобритания трябва да изпълни задълженията си по протокола за Северна Ирландия, ключова част от споразумението за Brexit, насочена към избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия и запазване на мирното споразумение от Разпети петък.

Коментарът на Фери дойде, след като Гордън Лайънс, министър на земеделието на Северна Ирландия и политик на Демократичната юнионистка партия (DUP), издаде противоречива заповед да спре работата на постоянни съоръжения за проверка на стоките, пристигащи от Великобритания, както и набирането на инспектори.

Постоянни съоръжения трябва да бъдат построени в пристанищата Белфаст, Ларн, Уорънпойнт и Фойл в Северна Ирландия, но тези проекти все още са на етап проектиране и подготвителна фаза.

Комисията казва, че е била уверена миналата седмица, че решението на Лайънс няма да засегне проверките след Brexit, които вече се случват в Северна Ирландия. Те се осъществяват в преустроени пристанищни сгради и други временни съоръжения.

Още по темата

„Очакваме същия ангажимент, когато става въпрос за задълженията на правителството на Обединеното кралство по протокола относно постоянните съоръжения, които трябва да бъдат въведени ... до средата на 2021 г., в съответствие с протокола и в съответствие с решенията на Съвместния комитет от миналия декември“, коментира Фери, като се позовава на органа, който наблюдава изпълнението на споразумението за Brexit.

Ходът на Лайънс, който спря и начисляването на такси на търговци, които внасят стоки от останалата част от Обединеното кралство, е популярен сред другите юнионистки политици, които искат протоколът да бъде премахнат и заменен с договорености, позволяващи „безпрепятствена“ търговия с Великобритания.

Решението обаче вбеси конкурентните политици, които обвиняват Гордън Лайънс в засилване на напрежението в региона. Sinn Féin, Социалдемократическата и Лейбъристката партия и Партията на алианса го критикуват за решенията му. Те настояват за становище на правните съветници на местния парламент по решенията му, както и Лайънс да ги представи пред по-широкото делегирано правителство за споделяне на властта - изпълнителната власт на Северна Ирландия.

Лайънс казва, че иска да види какво може да бъде договорено от Великобритания и ЕС на следващото заседание на Съвместния комитет. Той твърди, че заповедите му са „напълно разумни“, тъй като разговорите продължават и е хубаво да се изчака крайният резултат от дискусиите, а не да се върши работа, която да се окаже, че не е необходима.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Франс Тимерманс: Човечеството е част от природата