IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 73 млн. евро помощ за Alitalia заради коронавируса

В Брюксел обаче продължават да разследват отпуснати от италианското правителство заеми за 1,3 млрд. евро за авиокомпанията

17:51 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico, Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico, Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина за държавната помощ за италианската Alitalia, става ясно от съобщение от Брюксел. Авиокомпанията ще бъде подкрепена за проблемите, които донесе пандемията от коронавируса.

Според оценката на ЕК компенсацията в размер на малко над 73 млн. евро под формата на директен грант е в съзвучие с правилата за държавната помощ в ЕС. Тези средства ще подпомогнат Alitalia да възстанови загубите си от закриването на 19 дестинации заради коронавируса в периода 16 юни - 30 октомври 2020 година.

Анализите на Брюксел показват, че загубите са свързани директно с коронавируса и мерките, възприети за ограничаване на неговото разпространение. Мярката е пропорционална на претърпените загуби.

Авиоиндустрията е един от секторите, който пострада най-тежко от разпространението на коронавируса, отбеляза комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя потвърди, че разследването на предишните помощи, отпускани за компанията, продължават и ЕК е в контакт с италианските власти по тях.

През 2018 година ЕК започна да проучва отпуснатите година по-рано заеми в размер на 900 млн. евро за Alitalia от италианското правителство. През февруари 2020 година в Брюксел започна още едно разследване, свързано с авиокомпанията - този път за заем от 400 млн. евро, отпуснати през октомври 2019 година.

Alitalia е най-големият въздушен превозвач в Италия. През 2019 година компанията е превозила над 20 млн. пасажери от своите хъбове в страната по международни дестиниции. Заради разпространението на коронавируса в Европа обаче голяма част от полетите ѝ бяха спрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още