IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри договор с Valneva за закупуване на евентуална COVID ваксина

Предвижда се всички държави членки на ЕС да купят почти 27 милиона дози през 2022 г.

15:32 | 10.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската комисия одобри договор с фармацевтичната компания Valneva за закупуване на евентуалната ѝ ваксина срещу COVID-19.

В договора с Valneva се предвижда възможността всички държави членки на ЕС да купят почти 27 милиона дози през 2022 г. Включена е и възможност ваксината да бъде приспособявана към новите щамове, а държавите ще може да направят допълнителна поръчка за до 33 милиона ваксини през 2023 г.

Договорът с Valneva, който е общо осми поред за ЕК, допълва вече сключените с фирмите AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna и Novavax.

Комисията е решила да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, вземайки предвид използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на всички държави членки на ЕС, съобщават от пресслужбата на ЕК.

„Ваксината на Valneva ще бъде още една възможност в широкия ни набор, когато бъде одобрена като безопасна и ефикасна от Европейската агенция по лекарствата. Ние продължаваме да подкрепяме държавите членки в усилията им за ваксиниране на населението, а посланието ни остава същото: вярвайте в науката и ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте“,  коментира комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, което разработва ваксина с инактивиран вирус, направена от живия вирус чрез химическо инактивиране. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60-70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст. Понастоящем това е единствената евентуална инактивирана ваксина срещу COVID-19 в процес на клинични изпитвания в Европа.

В резултат на новината акциите на Valneva се изстреляха нагоре с 25% на пазара в Париж. За последните 12 месеца цената им бележи ръст от 325%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още