IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри допълнителна държавна помощ за полската LOT

Полша ще може да отпусне на авиокомпанията 200 млн. евро за увеличаване на капитала ѝ

16:48 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК одобри допълнителна държавна помощ за полската LOT

Европейската комисия (ЕК) одобри допълнителна държавна помощ за изпадналата в затруднено положение полска авиокомпания LOT, която е националната авиокомпания на Полша и по данни на ЕС все още има около 1660 служители. Флотът ѝ се състои от 47 самолета.

Най-висшият орган по конкуренцията на Европа даде зелена светлина за отпускане на помощ за възстановяване на авиокомпанията в размер на приблизително 200 млн. евро, се казва в съобщение на ЕК. На тази сума възлиза планираното увеличение на капитала на авиокомпанията. 

„LOT представи убедителен план за преструктуриране, от който се очаква да даде възможност на компанията скоро отново да е на печалба“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния. За да не се поставят в неблагоприятно положение обаче някои конкуренти, LOT ще трябва да се откаже от някои свои печеливши дестинации.

Комисията е прегледала претенциите на трети лица, според които LOT вече е получила държавна помощ, тъй като държавните полски летища са отлагали изплащането на летищни такси от страна на авиокомпанията. В допълнение ЕК е проверила и различни трансакции, за които се твърди, че също съдържат държавна помощ. Става дума, наред с други неща, за продажбата на недвижими имоти и дъщерни дружества, за предоставени множество заеми от обществени и частни фирми, както и за закупуване на гориво. Ако тези твърдения се бяха оказали коректни, LOT би нарушила принципа на еднократна помощ, според който дадена компания може да получи помощ за преструктуриране само веднъж на всеки десет години. 

Комисията обаче е установила, че нито една от тези мерки не е свързана с държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС, тъй като или не са ползвани държавни средства, или мерките са били извършени по пазарни условия и по този начин LOT не е получила несправедливо икономическо предимство.

Авиокомпанията изпадна в началото на европейската дългова и финансова криза в икономически затруднения и от 2008 г. насам е на загуба. През май 2013 г. Европейската комисия вече одобри правителствена помощ за LOT от 100 млн. евро, тъй като по същото време Полша се съгласи да приеме план за преструктуриране, с който да се възстанови дългосрочната жизнеспособност на дружеството. По този начин авиокомпанията бе в състояние да изплати дълговете си и да продължи да упражнява оперативната си дейност.

За да обнови самолетния си парк, авиокомпанията поръча осем самолета Dreamliner 787 на Boeing и стана първата европейска авиокомпания, която ще ползва тези самолети. Инцидентите с прегряване на акумулатора на този модел през януари 2013 г. обаче доведоха до аварийно кацане на 787 в цял свят, включително и на двата вече притежавани от полския превозвач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още