Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК одобри държавна подкрепа за непокрити фиксирани разходи на фирми

Срокът на действие на помощта за COVID се удължава до края на юни 2021 г., а за рекапитализация до края на септември

ЕК одобри държавна подкрепа за непокрити фиксирани разходи на фирми

Снимка: getty

Европейската комисия (ЕК) удължава и разширява обхвата на Временната рамка за държавната помощ, за да се подкрепи икономиката в контекста на разпространението на коронавируса.

Временната рамка беше одобрена на 19 март 2020 година в сила до 31 декември 2020 година.

С днешното решение всички раздели на Временната рамка се удължават с шест месеца до 30 юни 2021 г., а разделът, чрез който се дава възможност за подпомагане на рекапитализацията, се удължава с три месеца до 30 септември 2021 г., посочват от Комисията.

Удължаване на срока на действие на Временната рамка

Първоначалният срок на действие на Временната рамка беше до 31 декември 2020 г., с изключение на мерките за рекапитализация, които можеха да бъдат предоставени до 30 юни 2021 г. С днешното изменение се удължава действието на разпоредбите на Временната рамка при сегашните прагове с още шест месеца до 30 юни 2021 г., с изключение на мерките за рекапитализация, които се удължават с три месеца до 30 септември 2021 г.

Целта е да се даде възможност на държавите членки да подкрепят предприятията в контекста на кризата, предизвикана от коронавируса, особено в случаите, в които до момента  възможността за използване на Временната рамка не са се реализирали напълно, като същевременно се защитават еднаквите условия на конкуренция. 

Още по темата

Подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата

С днешното изменение се въвежда и нова мярка, за да се даде възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30% през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие.

Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява поцеленасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея.

Излизане на държавата от капитала на дружества, които преди това са били държавна собственост

Комисията адаптира и условията за мерките за рекапитализация съгласно Временната рамка, по-специално условията за излизане на държавата от рекапитализацията на предприятия, в които държавата е била акционер преди нея. Изменението позволява на държавата да се оттегли от собствения капитал на такива предприятия чрез независима оценка, като същевременно възстанови предишното си дялово участие и запази предпазните мерки за поддържане на ефективна конкуренция на единния пазар.

Заради продължаващата обща липса на достатъчен частен капацитет за покриване на всички икономически оправдани рискове за износа към държавите от списъка на държавите с продаваеми рискове, в изменението се предвижда удължаване до 30 юни 2021 г. на временното изваждане на всички държави от списъка на държавите с „продаваеми рискове“ съгласно Съобщението относно застраховането на краткосрочни експортни кредити.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 20 октомври