Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК одобри германския заем за чартърната авиокомпания Condor

Превозвачът ще получи 380 млн. евро, за да преодолее ликвидната криза и да се преструктурира

ЕК одобри германския заем за чартърната авиокомпания Condor

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри плановете на Германия да предостави временен заем от 380 млн. евро на чартърната авиокомпания Condor, която е част от групата Thomas Cook.

Мярката ще допринесе за гарантиране на редовното продължаване на услугите на въздушния транспорт и избягване на прекъсвания на полетите без да нарушава неоправдано конкуренцията на единния пазар, посочва се в съобщение на ЕК.

На 25 септември 2019 г. Германия уведоми Комисията за намерението си да предостави чрез германската публична банка за развитие KfW спасителен заем в размер на 38- млн. евро на Condor. Авиокомпанията е изправена пред остър недостиг на ликвидност, след като Thomas Cook Group обяви фалит.

Освен това Condor трябваше да отпише значителни вземания от други компании на Thomas Cook Group, които няма да може да събере.

Насоките на Комисията относно помощта за оздравяване и преструктуриране позволяват на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) да оказват подкрепа на компаниите в затруднения, при условие, че мерките за обществена подкрепа са ограничени по време и обхват и допринасят за цел от общ интерес, напомнят от ЕК. Помощта за спасяване може да бъде предоставена за максимум шест месеца, за да се даде време на компанията да изработи решения в извънредна ситуация.

Комисията отбелязва, че заемът ще се изплаща на вноски при строги условия. Condor ще заявява ликвидните си нужди седмично и вноските ще се изплащат само когато бъде използвана цялата налична ликвидност.   Германия се ангажира да гарантира, че след шест месеца заемът ще бъде изцяло погасен и Condor ще извърши цялостно преструктуриране, за да се върне към жизнеспособност в дългосрочен план. Такова възможно преструктуриране ще бъде предмет на оценка и одобрение от Комисията.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Deutsche Bank разследва трансакция на частния банкер на Тръмп и Кушнер