Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК одобри гражданска инициатива за въвеждане на безусловен базов доход в ЕС

До 6 месеца ще започне събиране на подписи в подкрепа на идеята, което ще продължи 1 година, след това ЕК ще реши дали приема да излезе със законодателство

ЕК одобри гражданска инициатива за въвеждане на безусловен базов доход в ЕС

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) регистрира гражданска инициатива за въвеждането на безусловен базов доход в целия Европейски съюз (ЕС). Според Комисията инициативата е законово допустима, макар и на този етап да не е анализирала съдържанието ѝ, съобщават от пресслужбата на институцията.

Европейската гражданска инициатива е един от инструментите на демокрацията на ЕС, с който се позволява на гражданите да приканят Комисията да внесе предложение за законодателен акт. Необходимо е участието на поне 1 милион граждани от поне една четвърт от страните членки.

След днешната регистрация на инициативата за безусловния базов доход в рамките на 6 месеца започва да тече едногодишен срок за събиране на подписи. Ако инициативата получи 1 млн. подписа на граждани от поне седем държави членки на ЕС в подкрепа, до 6 месеца след изтичането на тази година Комисията трябва да реши дали да реагира на искането и да предложи законодателен акт.

Още по темата

„Нашата цел е да установим въвеждането на безусловни базови доходи в целия ЕС, които да гарантират материалното съществуване и възможността на всеки да участва в обществото като част от неговата икономическа политика“, се посочва в инициативата.

„Искаме Комисията да направи предложение за безусловни основни доходи в целия ЕС, които намаляват регионалните различия с цел засилване на икономическото, социалното и териториалното сближаване в ЕС“, пише още в инициативата.

ЕК е одобрила още една инициатива днес – за свободно споделяне на файлове, които съдържат материали, защитени с авторско право и сродни права, чрез цифрови мрежи, за лична употреба и с нестопанска цел. Организаторите призовават Комисията да измени Директивата за авторското право в единния цифров пазар, Директивата за базата данни и Директивата за авторското право.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Абе ЕК първо да отмени промяната на часовото време, ама и това даже не могат. Пълен сеир. Смешници!

Още от Европа
Кадър на деня за 12 юли