IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри помощ от 2,7 млрд. евро за гръцката Piraeus Bank

Подкрепата е част от одобрените от кредиторите на Гърция пари за стабилизация на банковия сектор

12:10 | 30.11.15 г.
ЕК одобри помощ от 2,7 млрд. евро за гръцката Piraeus Bank

Европейската комисия (ЕК) даде одобрението си за държавната помощ в размер на 2,72 млрд. евро, необходима за гръцката Piraeus Bank, става ясно от съобщение от Брюксел.

Средствата ще бъдат отпуснати от Европейския стабилизационен фонд (ESM) чрез Гръцкия фонд за финансова стабилизация (HFSF), съобразно изготвения от банката план за преструктуриране.

През юли Гърция успя да договори 10 млрд. евро подкрепа за банковия си сектор. При последните договорки между Атина и кредиторите стана ясно, че парите ще бъдат отпускани след оценка за всеки отделен случай. 

От Комисията напомнят, че стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) на банковата система на Гърция са показали, че Piraeus се нуждае от общо 4,93 млрд. евро за стабилизирането си. Банката успя да набере 1,94 млрд. евро от частни инвеститори, а останалата част ще бъде предоставена от гръцкото правителство.

„Фактът, че Piraeus Bank успя да набере голяма част от капиталовите си нужди от частните инвеститори е знак за доверие на пазарите“, коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргарете Вестагер. За нея допълнителната държавна помощ и изпълнението на плана за преструктуриране ще помогне не само на банката, но и за оздравяването на гръцката икономика като цяло.

Piraeus Bank, която е най-големият кредитор за бизнеса и домакинствата в Гърция, е една от четирите системни за южната ни съседка банки. В края на миналата седмица Брюксел одобри плановете за преструктуриране на две от важните за система банки в Гърция - Eurobank и Alpha Bank. Четвъртата системна банка е National Bank of Greece. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още