Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК одобри схемата за компенсация на отказа от въглища в Германия

Механизмът обаче не се отнася до мощностите, използващи лигнитни въглища

ЕК одобри схемата за компенсация на отказа от въглища в Германия

Добив на въглища по открит способ. Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри механизма за компенсиране на предсрочно затворени въглищни мощности на Германия. Предложението не нарушава правилата за отпускане на държавна помощ, става ясно от съобщение на Брюксел.

Затварянето на въглищните централи е от ключово значение за постигането на целите на ЕС за нулеви въглеродни емисии през 2050 година, коментира по повод решението комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Още по темата

Берлин заяви, че се отказва от въглищата за производство на електроенергия от 2038 година. Предсрочното затваряне на мощности ще бъде стимулирано и компенсирано на базата на търгове, организирани от енергийния регулатор на страната.

В периода 2020 - 2023 година ще бъдат организирани седем търга за разпределяне на компенсации, а до 2026 година те ще се провеждат всяка година.

Тази схема обаче не се отнася до закриването на мощностите, използващи лигнитни въглища (с изключение на малки централи до 150 мегавата). На този етап Берлин все още не е изпратил нотификация как ще бъдат компенсирани тези производители.

От ЕК допълват, че с днешното си решение дават "зелена светлина" на самата схема, а не се произнасят дали мерките ще дадат нечестно предимство за операторите или пък представляват недопустима държавна помощ. Все пак в Брюксел отчитат, че изпълнението на зелените цели надвишава всяко потенциално нарушение на конкуренцията.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гръцкият премиер: Говорим за ваксинационни сертификати, не за паспорти