IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК опростява правилата за публични инвестиции в пристанища и летища

Промяната засяга летищата с до 3 млн. пътници годишно

15:08 | 17.05.17 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Нови правила за държавна помощ одобри днес Европейската комисия (ЕК). Промените засягат публичната подкрепа за пристанища, летища, култура и най-отдалечените региони, която се освобождава от предварителен контрол на Комисията.

Целта е да се улеснят публичните инвестиции, като в същото време се запази конкуренцията, се казва в съобщението на ЕК.

Там се припомня, че общият регламент за групово освобождаване от 2014 г. предостави възможност на държавите членки да прилагат широк спектър от мерки за държавна помощ без предварително одобрение, тъй като е малко вероятно те да нарушат конкуренцията.

В резултат на това около 95% от мерките за държавна помощ, прилагани от държавите членки (с общ годишен разход в размер на около 28 млрд. евро), се ползват от освобождаване. Например в областта на научните изследвания, развойната дейност и иновациите броят на уведомленията е намалял наполовина от 2014 г. насам.

След две обществени консултации Комисията сега включи в този регламент пристанищата и летищата. 

Държавите членки вече могат да извършват публични инвестиции в регионални летища, обслужващи до 3 млн. пътници годишно, без предварителен контрол от страна на Комисията. Това ще улесни публичните инвестиции в повече от 420 летища в ЕС (през които минава близо 13% от въздушното движение).

Регламентът позволява на публичните органи да покриват оперативните разходи на малките летища, обслужващи до 200 хил. пътници годишно. Броят на тези малки летища е равен на броя на почти половината от всички летища в ЕС, но делът им от въздушното движение е само 0,75%. Докато тези малки летища могат да допринесат значително за свързаността на съответния регион, малко вероятно е те да нарушат конкуренцията на единния пазар.

Що се отнася до пристанищата, сега държавите членки могат да извършват публични инвестиции в размер до 150 млн. евро в морски пристанища и до 50 млн. евро във вътрешни пристанища без предварителен контрол от страна на Комисията. Регламентът позволява да се покриват разходи за драгиране в пристанищата и по водните пътища за достъп.

В регламента е предвидено опростяване в няколко други области. По-специално Комисията ще разглежда само по–значителните случаи на държавни помощи, свързани с по-висок размер на помощ за културни проекти (и само ако тези мерки действително представляват държавна помощ, което в повечето случаи не е така), и за многофункционални спортни игрища.

Комисията също променя правилата, благодарение на които публичните власти ще могат по-лесно да компенсират предприятията за допълнителните разходи, които поемат, когато извършват дейност в най-отдалечените региони на ЕС.

Инициативата има за цел да намали административната тежест за публичните органи и други заинтересовани страни.

Регламентът за изменение ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още