Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК отпуска 101,2 млн. евро за нови проекти по програмата LIFE

Инвестицията трябва да мобилизира над 6,5 млрд. евро допълнителни средства в подкрепа на природата и климата

ЕК отпуска 101,2 млн. евро за нови проекти по програмата LIFE

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви днес инвестиция в размер на 101,2 млн. евро за нови проекти по програмата LIFE за действие в областта на околната среда и климата, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Финансирането ще подкрепи 10 мащабни проекта за опазване на околната среда и климата в девет държави членки - Кипър, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Словакия, Чехия и Испания. Те ще подпомогнат прехода на Европа към устойчива икономика и неутралитет на климата, посочва се в съобщението.

Интегрираните проекти подобряват качеството на живот на гражданите, като помагат на държавите от ЕС да спазват законодателството на блока в шест области: природа, вода, въздух, отпадъци, смекчаване на изменението на климата и адаптиране към изменението на климата. Те подкрепят прилагането на законодателството в областта на околната среда и климата по координиран начин и в голям мащаб, като използват средства от други източници на ЕС, национални и регионални участници и частни инвеститори.

Още по темата

Инвестицията трябва да мобилизира над 6,5 млрд. евро допълнителни средства, тъй като държавите членки могат да използват и други източници на финансиране от ЕС, включително селскостопански, регионални и структурни фондове, Хоризонт 2020, както и национални фондове и инвестиции от частния сектор.

Интегрираните проекти в Естония, Ирландия и Кипър ще помогнат за опазването на природата на Европа и ще подобрят управлението на мрежата от защитени територии на ЕС Natura 2000. Проект в Гърция ще насърчава повторната употреба на отпадъците, като намалява количеството на битовите отпадъци, които отиват в депата.

Финансирането от LIFE ще помогне на Словакия да спазва директивите на ЕС за качеството на въздуха, като намали излагането на населението на вредни замърсители на въздуха. Съседна Чехия, засегната от подобни проблеми с качеството на въздуха, също ще има полза.

Интегрирани проекти , ще защитят и подобрят качеството на водата в реките и езерата на Ирландия и Латвия, като дадат възможност на страните да изпълнят задълженията си по Рамковата директива за водите на ЕС.

Финансирането от LIFE също ще подкрепи повишаването на устойчивостта на изменението на климата и ще насърчи адаптацията към изменението на климата в планирането и други области на политиката в Испания. Предвижда се да бъде изграден и капацитет за адаптация във Франция, като се използват решения, базирани на природата. Също във Франция интегриран проект ще помогне за преодоляване на значителни пропуски в знанието в тази област.

Програмата LIFE е инструмент на ЕС за финансиране на околната среда и климата. Тя се изпълнява от 1992 г. и е съфинасирала повече от 5 400 проекта в ЕС и в трети страни. Бюджетът за 2014-2020 г. е определен на 3,4 млрд. евро по текущи цени. За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Комисията предлага да увеличи финансирането за програмата с почти 60%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Макрон призовава Русия да изясни случая с Навални