IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска още 6,1 млн. евро за справяне с бежанската вълна в България

Средствата ще бъдат управлявани от Международната организация за миграцията

15:07 | 06.02.17 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Допълнителни 6,1 млн. евро ще отпусне Европейската комисия за управление на бежанската криза в България, съобщават от Брюксел. Средствата ще бъдат предоставени на Международната организация за миграцията (IOM).

Част от парите (3,6 млн. евро) ще бъдат насочени за защита на непридружени деца – бежанци, за подкрепа на доброволното завръщане и за интеграция на мигрантите. Останалите средства ще бъдат разходвани за мерки, които вече са предприети от българското Министерство на вътрешните работи (МВР) за подобряване на работата на системата.

Тези 6,1 млн. евро са допълнение към 149-те млн. евро, отпуснати от ЕК през октомври 2016 година от Фонда “Убежище, миграция и интеграция“ (AMIF) и Международния фонд за сигурност (ISF). Досега от тези средства са платени 91 млн. евро.

С отделно решение от ЕК отпускат и още 3,9 млн. евро от ISF за Гърция. Средствата ще се използват за подобряване на условията в центровете за прием на бежанци по гръцките острови. По този начин ще бъде подпомогнато финансирането на дейности на Министерството на отбраната за настаняване на бежанци, включително и спешните мерки, които предприе южната ни съседка за настаняване на мигранти на кораби по време на студената вълна, обхванала страната.

С отпускането на тези средства спешната помощ за Гърция от 2015 година възлиза на 356,8 млн. евро. Националната програма за справяне с бежанската вълна в периода 2014 – 2020 година предвижда разпределението на 509 млн. евро за решаването на проблема.

От ЕК отбелязват още, че осигурените средства за борба с бежанската вълна в Гърция от 2015 година насам достигат 1 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Ако сме като румънците, за 27 000 в затвора, то в парламента и правителството ще останат 20-30 човека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Много от тези пари се КРАДАТ целево от приближените на властите! Хайде да видим в публичното пространство проектната сметка и актуването съгласно закона, както и задължителният надзор! Видях и твърдя, че близо 70% от евро парите се крадат по определен сценарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 7 години
хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
emilioner
преди 7 години
Свежи парици българската икономика.Един път бежанците си харчат техните, втори път европата ни дава да си покрием разходите.И в двата случая тези пари остават да се въртят у българия а бежанците отпрашват за германия след три месеца.Как ти харесва моето обосновано мнение emperor
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
dzk
преди 7 години
Тези средства не са за СПРАВЯНЕ С БЕЖАНСКАТА ВЪЛНА, както масово се внушава. Те са за ИЗДРЪЖКА на така наречените "бежанци". Тези пари с нищо не допринасят за ограничаването на притока от "бежанци", дори напротив - окуражават го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още