IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска спешно над 16 млн. евро на Хърватия за бежанците

С парите ще бъдат финансирани мерки по подсилване на граничния контрол със Сърбия и подобряване на условията в бежанските центрове

13:54 | 09.11.15 г.
ЕК отпуска спешно над 16 млн. евро на Хърватия за бежанците

Европейската комисия ще отпусне спешно финансиране в размер на 16,43 млн. евро за Хърватия за справяне с бежанската криза, съобщиха от Брюксел. По-голямата част от средствата са от фонда за интегриране на бежанците (AMIF) - 12,43 млн. евро. Останалите идват от Фонда за вътрешна сигурност на ЕС (ISF).

Парите ще бъдат използвани за финансиране на мерки, които страната е взела от 16 септември насам - подсилване на граничния контрол със Сърбия, както и за подобряване на условията в центровете за бежанците.

"С това решение продължаваме да оказваме подкрепа на страните от ЕС, които са изправени пред засилващия се бежански натиск", коментира по повод решението комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Междувременно тече и подготовката за срещата на високо ниво, посветена на миграцията, която ще се проведе на 11 и 12 ноември в малтийската столица Ла Валета. В нея ще участват лидери на държави от ЕС и от Африка. Целта е да се намерят начини за ограничаване на мигрантския поток от Африканския континент.

През септември в своята реч за състоянието на съюза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече предложи създаването на специален инвестиционен фонд за Африка, чрез който да бъдат разпределени 1,8 млрд. евро.

Този фонд е допълнение към 20-те млрд. евро, които ЕС и страните от общността отделят годишно за устойчивото икономическо развитие на африканските държави. Идеята му е да ограничи броя на икономическите мигранти и да облекчи кризата с бежанците от военните действия в Сирия, обхванала южните части на Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още