Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК подкани страните да изготвят планове за трудовия пазар след коронавируса

78% от хората на възраст между 20 и 64 години трябва да бъдат трудово заети до 2030 година, сочи план на Брюксел

ЕК подкани страните да изготвят планове за трудовия пазар след коронавируса

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС трябва да разработят пакети, комбиниращи временни и постоянни мерки към трудовия пазар, отразяващи предизвикателствата след пандемията от коронавируса. Сред възможностите са дигиталните и зелените проекти, които водят до ръст на икономиката и създаването на нови работни места.

Това става ясно от документ на Европейската комисия с насоки, свързани с новия план за действие по Европейския стълб на социалните права.

Още по темата

В плановете трябва да има три компонента - стимули за наемане и подкрепа на предприемачеството, възможности за повишаване на квалификацията и подкрепа на заетостта, с фокус към младите хора.

Тези мерки трябва да бъдат изработени на основата на нуждите от умения за икономическите сектори и региони. Социалните партньори трябва тясно да участват в разработването на тези мерки и тяхното прилагане, пишат още от Брюксел.

Комисията предлага някои конкретни примера за действия - грантове за стартиращи компании, заеми за предприемачите, както и подобряване на достъпа до социални услуги за самоосигуряващите се.

Страните от ЕС ще могат да използват пълния набор на европейските средства за финансиране на тези планове, особено парите от Европейския социален фонд, Европейския фонд за регионално развитие, Фонда за справедлив преход и REACT - EU.

Според обновения план за действие по Европейския стълб на социалните права до 2030 година поне 78% от европейците на възраст между 20 и 64 години трябва да бъдат трудово заети. В документа са очертани конкретни действия за по-нататъшно прилагане на принципите на Европейския стълб на социалните права.

В досегашните цели на ЕС беше записано, че през 2020 година поне 75% от европейците на възраст между 20 и 64 години трябва да работят. По данни на Евростат към края на 2019 година заетостта в общността достигна рекордно ниво от обявяването на тази цел през 2010 година - 73,1%.

В последвалата пандемия от коронавируса обаче много бизнеси бяха затруднени и освободиха част от служителите си.

В новия план е записано още, че поне 60% от всички възрастни трябва да участват в обучение всяка година, а броят на изложените на риск от бедност или социално изключване европейци да намалее с поне 15 млн. души.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Credit Agricole подслажда офертата си за Creval