Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК подновява усилията си за единен капиталов пазар

Финансирането от пазарите ще бъде гръбнакът, който ще поддържа възстановяването и бъдещия растеж в дългосрочен план, изтъкват от Комисията в свой документ

ЕК подновява усилията си за единен капиталов пазар

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският съюз се готви да възобнови усилията си за разширяване на капиталовите си пазари, след като най-големият финансов център в региона - Лондон, вече е извън ЕС, разкрива документ, цитиран от Bloomberg.

Европейската комисия планира да премахне препятствията пред развитието на общоевропейски пазар по отношение на противоречиви национални регулации и данъчни политики. Очакванията са документът да бъде представен следващата седмица. Говорител на ЕК е отказал коментар по темата.

От Еврокомисията изтъкват в документа, че необходимостта да се надградят възможностите на Съюза е станала още по-голяма след пандемията, която е оказала тежък натиск върху компаниите и вариантите те да се финансират.

Те биха спечелили от възможността да привлекат повече капитал на пазарите и да не разчитат толкова много на банковото кредитиране, което се оказа поддържащо за европейската икономика.

"Финансирането от пазарите ще бъде гръбнакът, който ще поддържа възстановяването и бъдещия растеж в дългосрочен план", изтъкват от Комисията в документа. Brexit "допълнително засилва нуждата ЕС да има добре функциониращи и интегрирани капиталови пазари".

Данъчни промени

Комисията предвижда да предложи промени в данъчната система, за да се улеснят трансграничните инвестиции и да се избегне двойното данъчно облагане.

Друго предизвикателство, което ЕК ще се опита да преодолее, е хармонизацията на националните законодателства, касаещи обявяването на несъстоятелност. Различните системи затрудняват инвеститорите в прогнозирането на бъдещото развитие в случай на фалит, поради което "става трудно да се оценят адекватно рисковете", пише в документа.

Макар и ЕК и по-рано да е представяла дългосрочни планове за капиталовите пазари в ЕС, реализацията им често е била препятствана от разногласия между различни държави. Така например едно предложение за централизиран надзор беше значително орязано след политическите преговори.

Представители на Европейската централна банка подновиха усилията си за т. нар. Съюз на капиталовите пазари по-рано този месец, изтъквайки, че напредъкът е твърде бавен. Пандемията трябва да се разглежда като "позвъняване за събуждане" за развитието на този проект, писаха в съвместен блог пост членовете на изпълнителния съвет на банката Луис де Гиндос, Изабел Шнабел и Фабио Панета.

"Комисията ще се постарае този път мерките да бъдат приложени", коментира Маркус Фербер, германски евродепутат. "На фона на Brexit ефективните капиталови пазари са по-важни за финансирането на реалната икономика от всякога".

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Путин: Глобалната доминация на САЩ и Русия е в миналото