IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК потвърди очакванията си за икономическия растеж на България

От Брюксел смятат, че вътрешното търсене, а не износът, ще е основен двигател на растежа

13:01 | 22.02.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕК потвърди очакванията си за икономическия растеж на България

Европейската комисия (ЕК) остави непроменена прогнозата си за икономическия растеж на България за тази и следващата година – съответно 1,4% и 2%. За 2015 г. обаче очакванията на Брюксел са ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се забави до 0,8%.

Очакванията на ЕК за икономическия растеж у нас са по-ниски от предвижданията на финансовото министерство, което заложи 1,9% ръст на БВП в бюджета, каквито са и очакванията на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Прогнозата на ЕК се доближава единствено до тази на Международния валутен фонд (МВФ), който очаква икономически растеж от 1,5 на сто.

Що се отнася до инфлацията, Брюксел очаква тя да се задържи почти стабилна през следващите три години и да достигне 2,6% през тази година, 2,7% през следващата и да падне до 2,5% през 2015 г.

От отношение на безработицата ЕК очаква през тази година тя да остане без промяна на ниво от 12,2%, да се свие до 11,9% през 2014 г. и да нарасне до 12,7% през 2015 г.

От Брюксел посочват, че възстановяването на страната е бавно и ще се определя основно от вътрешното търсене, докато за нетния износ очакванията са да допринася негативно за растежа през 2013 г.

„Износът се очаква да се възползва от възстановяването на европейските пазари през 2013 и 2014 г. Вносът обаче ще регистрира много по-бързи ръстове поради съживяването на потреблението и инвестициите. Затова се предвижда салдото по текущата сметка през 2014 г. да е отрицателно и да има дефицит от 2%“, посочват от Еврокомисията.

„Вътрешното търсене се очаква да бъде подкрепено от като цяло стабилната вътрешна икономическа среда и относително стабилните публични финанси. Финансовият сектор също се очаква да има положителен принос за растежа“, пише още в доклада на ЕК.

Брюксел предупреждава, че пазарът на труда ще остане слаб, въпреки че се наблюдава забавяне на темпа на спад на заетостта. Заключенията са, че безработицата в страната става „все по-структурна“ заради силното свиване на заетостта сред нискоквалифицираните работници, по-бедните региони и свързаните със строителството сектори. „Това ще забави пазара на труда дори и при ръст на икономиката“, посочват от ЕК.

Според прогнозите фискалната позиция на страната ще остане стабилна, като дефицитът през 2013 г. се очаква да бъде 1,3%, а за 2014 г. да намалее до 1% от БВП. „Въпреки че се очаква да продължат благоприятните тенденции за приходите в бюджета, разходите ще растат по-бързо през тази година заради ръста на пенсиите и на социалните разходи като цяло“, посочва се в доклада.

Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Според мен тази прогноза никак не е оптимистична. На нас ни трябва растеж от поне 5 процента в продължение на 5 години за да можем малко от малко да живнем. Всички тия проценти дето са под 2 са си жива стагнация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 11 години
И какво, дори ЕК прогнозира за България по-висок растеж и по-нисък бюджетен дефицит в сравнение с ЕС и Еврозоната. А аз мислех че икономиката ни е в агония и загива всяка минута... но все пак ритащите кофите ги разбират най-добре тези неща, а в ЕК са просто заблудени и наивни, и се оставят Дянков да ги лъже. hellwitch: Винаги има различни сценарии, прогнозиращия представя най-вероятния сценарии според него. А това със строителния бранш е леко несериозно - първо никога в нормална обстановка няма да се върне до размерите от балона, второ каквито и стимули да има, ще им трябват 2 години да подействат и бранша да реагира, и трето - ти сериозно би ли искал българската икономика отново да се води от такъв сектор??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Тези прогнози ми се виждат доста безсмислени тъй като са на база текущите тенденции, а не отчитат различни сценарии на развитие. При някои сценарии БГ може да има сред, стагнация(1% растеж не е растеж) или доста силен растеж в предвид ниската база в момента. Безработицата може да бъде доста рязко намалена при съживяване на строителния сектор, а възможностите за това не са малко - от намаляване на таксите и административните изисквания, по-добри условия за кредитиране и се стигне до държавни програми за саниране и инфраструктурно строителство. Само ако се оправят тротоарите и се построят вело алеи на всички главни булеварди в София би вкарало огромен ресурс в сектора така, че да живне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още