IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага блокиране на чуждестранни инвестиции в защита на европейски компании

Предложението може да даде на Брюксел властта да контролира инвестициите в ЕС от стратегическо значение

17:40 | 10.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз планира (ЕС) мерки за блокиране на "политически мотивирани" чуждестранни инвестиции, след като Германия, Франция и Италия призоваха да се действа срещу поглъщания в сектори, които биха могли да навредят на стратегическите интереси на Европа, съобщава Ройтерс.

Предложението може да даде на Брюксел властта да контролира инвестициите в ЕС от стратегическо значение, от гледна точка на икономиката и сигурността.

Това може да включва секторите отбрана, транспорт и инфраструктура, както и авангардни технологии, като мерките могат да бъдат разширени до сделки, които излагат на риск неясно дефинирания "икономически просперитет", гласи предложението на индустриалния отдел на Европейската комисия.

Документът прави някои препратки към Китай, давайки като хипотетичен пример сделка, при която фирма получава финансиране от Китай, за да купи европейска компания за „стратегическо проникване на пазара на ЕС“.

Германия повдигна въпроса с протекционизма след поредица от китайски поглъщания на технологични компании. Китайският концерн за домакински електроуреди Midea, който успя да придобие за два месеца почти всички акции на базирания в Аугсбург германски производител на роботи Kuka Robotics, е само един от примерите.

Придобиването предизвика сериозни размисли в Берлин и Брюксел за това, че важни технологии и ноу-хау може да избягат от Европа към Азия, а поверителни потребителски данни – да попаднат в чужди ръце. Усилията на Midea Group да купи германския производител провокираха и сериозен политически гняв в Германия, а китайската компания трябваше да предложи множество гаранции, че ще запази местните обекти и работните места (12 600) поне до 2023 г.

Някои страни от ЕС имат свои собствени правила за защита на стратегически фирми, но това ще бъде първата мярка на равнище ЕС и ще нахвърли обхвата на обичайните мерки, които обикновено са свързани с националната сигурност.

Съгласно предложението, ЕС може да блокира поглъщания от дружества, чиято мотивация е "само унищожаване на свръхкапацитет", което може да включва сектори като стомана, където Европа обвинява Китай за подбиване на цените с евтини стоки.

Механизмът за блокиране може да се прилага и за поглъщания на европейски фирми чрез базирани в ЕС дъщерни дружества на чуждестранни компании и дори в случаи на „проникване в управлението на хора от страни извън ЕС“, които биха могли да имат достъп до данни и технологии.

Планът се нуждае от одобрението на всички отдели на Комисията, включително търговски служители, които обикновено не подкрепят протекционистични мерки. Европейските държави и Европейският парламент също ще трябва да приемат предложенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Това е то - глобализацията в действие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още