IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага допълнителен пакет от мерки за европейските фермери

Новите мерки са в допълнение на приетата през септември 2015 г. помощ от 500 млн. евро за селското стопанство

18:48 | 15.03.16 г. 1
ЕК предлага допълнителен пакет от мерки за европейските фермери

Европейската комисия (ЕК) анонсира допълнителен пакет от мерки, предвидени в Общата селскостопанска политика, чиято цел е да подкрепи европейските фермери и да защити вътрешния пазар на общността.

Новият пакет беше представен от комисаря по въпросите на земеделието в ЕС Фил Хоган по време на днешното заседание на Съвета на ресорните министри. Той е в допълнение на мерките на стойност 500 млн. евро, приети през септември 2015 година, уточняват от Брюксел.

Мерките са фокусирани върху млечния и месния сектор, както и върху производството на плодове и зеленчуци. Те предвиждат временно увеличение на размера на държавната помощ за секторите – до 15 хил. евро на фермер на година, удвояване на интервенционните запаси от качествено мляко на прах и масло - до съответно  218 хил. тона и 100 хил. тона, както и подобряване на ролята на производителите в търговската верига.

Ще има и нова схема за частното складиране на свинското месо (PSA), но Фил Хоган не съобщи повече подробности за нея.

В търсене на нови пазари за европейските селскостопански продукти през тази година бяха отпуснати 110 млн. евро по програми за промотиране на стоки в трети страни. Според предложението от септември 2015 година над 30 млн. евро от тях са за млечния и месния сектор. Днес Хоган предложи за преодоляване на пазарните дисбаланси в тези сектори да бъдат отпуснати още 30 млн. евро за промотиране на продукти.

От ЕК посочват още, че работят за нормализирането на търговските отношения между ЕС и Русия, но няма напредък в това отношение. Все пак от Брюксел са постигнали успех по отношение на несъизмеримите фитосанитарни мерки, които са прилагали трети страни по отношение на европейските стоки, включително и от САЩ, Япония, Бразилия и Украйна.

По отношение на сектора на производството на плодове и зеленчуци мерките ще продължат до вдигането на руското ембарго, което трябва да изтече на 30 юни 2016 година.

Комисията ще работи с държавите от ЕС по отношение на това как програмите за развитие на селското стопанство могат да бъдат преработени, така че да отговарят на сегашната ситуация, заключават още от ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Крайно време е ЕК и ЕС като цяло да престанат да предлагат усвояване на пари по проекти за отглеждане на лалугери, за допълнителни пакети за фермери, все едно, че основните пакети не съм им достатъчни! - а да започнат да се занимават с ограничаване на просещите хора по улицата и създаването на елементарни условия за достоен живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още