IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага Франция да получи още две години за свиване на дефицита

Срокът трябва да бъде използван за ускоряването на структурните реформи, от които зависи бъдещият икономически растеж, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу

10:26 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оланд и Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оланд и Барозу. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия предлага на Франция да бъдат предоставени 2 допълнителни години за изпълнението на целта за свиване на бюджетния дефицит под 3% от брутния ѝ вътрешен продукт, каквито са изискванията в Европейския съюз.

Изявление в този смисъл направи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд, съобщи Интерфакс.

„Както е известно, ЕК възнамерява да предложи на държавите-членки на ЕС да дадат на Франция 2 допълнителни години, за да свие тя бюджетния си дефицит до 3%“, каза Барозу. „Тези 2 години, ако бъдат утвърдени от държавите-членки“ трябва да бъдат използвани за ускоряването на структурните реформи, от които зависи бъдещият икономически растеж“, добави той.

Според него основният проблем за Франция е загубата на конкурентоспособност, която тя трябва да повиши чрез стимулиране на икономическия растеж и създаването на работни места.

На свой ред Оланд заяви, че Франция е предприела реформи, насочени към подобряване на конкурентоспобността, и ще продължи тяхното осъществяване. „И не защото Европа изисква това от нас, а защото то е в интерес на Франция“, подчерта той.

Барозу припомни също, че на 29 май ЕК ще представи конкретните си препоръки за икономиката на всяка страна от ЕС.

Вчера Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на Еврозоната (т. нар. Еврогрупа) също одобри предложение Франция да получи още 2 години, за да постигне целта за свиване на бюджетния си дефицит под 3% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още