IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага мерки срещу нарушенията на пазара, породени от чужди субсидии

През 2019 г. субсидиите от трети страни в общността достигат 7 трилиона евро

18:15 | 05.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предлага нов регламент за справяне с нарушения на единния пазар, причинени от субсидии от държави извън общността, става ясно от съобщение на Брюксел. От ЕК посочват, че заради законодателна празнота субсидиите, предоставяни от държавите в ЕС, се подлагат на строг контрол, докато субсидии от трети страни не подлежат на никакви проверки.

При това положение се създават нарушения на единния пазар и конкуренцията.

През 2019 г. чуждите субсидии възлизат на над 7 трилиона евро, коментира зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестагер, отговаряща и за въпросите на конкуренцията в общността, по време на представянето на регламента.

"Отвореността на единния пазар е нашият най-голям актив. Отвореността обаче изисква справедливост", допълни още тя.

Чуждестранните субсидии могат да бъдат под различна форма, като например заеми с нулева лихва и друго финансиране на загуба, неограничени държавни гаранции, споразумения за нулево данъчно облагане или преки безвъзмездни средства. За да бъдат смекчени негативните ефекти регламентът, предложен от ЕК, предвижда три инструмента.

Те се отнасят до:

- концентрации, включващи финансова помощ от правителство на държава извън ЕС, при които оборотът в ЕС на дружеството, което ще бъде придобито (или на поне една от сливащите се страни), е поне 500 млн. евро, а чуждестранната финансова помощ е най-малко 50 млн. евро;

- оферти в търгове за обществени поръчки, включващи финансова помощ от правителство на държава извън ЕС, когато прогнозната стойност на поръчката е 250 млн. евро или повече;

- всички други пазарни ситуации и по-малки концентрации, както и процедури за възлагане на обществени поръчки, при които Комисията може да започне разследване по собствена инициатива (служебно) и може да поиска уведомяване ad-hoc.

Участници в търгове или купувачи ще трябва да уведомяват предварително за всяка финансова помощ, която се получава от правителство извън държава от ЕС. Общият инструмент за пазарно разследване позволява да се разследват и инвестиции на зелено, както и обществени поръчки под праговете.

Ако бъде установено, че е налице чуждестранна субсидия и тя нарушава правилата, когато това е оправдано ЕК ще разгледа възможните положителни въздействия от чуждестранната субсидия и ще сравни тези въздействия с отрицателните последици от нарушаването на конкуренцията.

Когато отрицателните въздействия са повече от положителните, ЕК ще има правомощието да налага компенсационни мерки или да приема ангажименти от засегнатите предприятия за отстраняване на нарушението.

По отношение на компенсационните мерки и ангажиментите предложеният регламент включва редица структурни или поведенчески корективни мерки, като например продажба на определени активи или забрана на определено пазарно поведение.

Комисията ще има правомощието също така да забрани субсидираното придобиване или възлагането на обществена поръчка на участника в търга, на когото е предоставена субсидия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още