IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага мерки за ограничаване на вътрешния граничен контрол

Брюксел препоръчва България и Румъния да влязат в Шенген

17:10 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предложи днес мерки за съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство, съобщават от пресцентъра на Комисията.

Предвижда се да се актуализира Кодексът на шенгенските граници, така че да се адаптират разпоредбите за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници към настоящите нужди в отговор на променящите се и постоянните заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност.

Въвеждат се и по-строги процесуални гаранции, че граничният контрол по вътрешните граници е по-скоро изключение и представлява крайна мярка.

Установено е, че настоящите правила за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници са достатъчни в огромното мнозинство от случаите. При все това сроковете, предвидени в законодателството, може да са недостатъчни, когато държавите членки са изправени пред променящи се сериозни заплахи за обществения ред или вътрешната им сигурност, посочват от ЕК.

ЕК предлага сроковете за въвеждане на временен граничен контрол да се увеличат от 6 месеца на 1 година. Същевременно се въвеждат задължения държавите членки, въвели граничен контрол по вътрешните шенгенски граници, да търсят и по-ефективни алтернативни мерки.

По изключение държавите членки ще имат също право да удължат контрола по вътрешните граници, ако първоначалната заплаха е налице и след една година и когато в това отношение на собствената територия са предприети също съответни извънредни национални мерки, като например извънредно положение. За това обаче ще се иска препоръка от Съвета на ЕС и становище от ЕК.

Удължаването ще може да е за период от 6 месеца не повече от три пъти за период от 2 години.

Комисията публикува днес и насоки, които да служат на държавите членки за по-ефективното прилагане на действащите шенгенски правила.

ЕК препоръчва и България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване към Шенгенското пространство и за премахване на контрола по вътрешните граници между тези две държави членки и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и поради това следва да станат членове на нашата вътрешна зона без граници, подчертават от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още