Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК предлага нарушаването на санкциите срещу Русия да бъде престъпление

Този ход ще позволи на европейските правителства да конфискуват активи на компании и физически лица, които са нарушили ограниченията срещу Москва

ЕК предлага нарушаването на санкциите срещу Русия да бъде престъпление

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предложи днес да направи нарушаването на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия престъпление – ход, който ще позволи на европейските правителства да конфискуват активи на компании и физически лица, които са нарушили ограниченията срещу Москва, съобщава Ройтерс.

Нарушаването на европейските санкции срещу Русия в момента е престъпление в 12 страни от ЕС. То е или административно, или наказателно нарушение в 13 страни, а две го третират само като административно нарушение, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейнолдс. Наказанията за нарушаване на санкциите съответно варират в ЕС.

Предложението на Комисията цели да унифицира този подход, за да направи избягването на санкции сериозно престъпление за всички страни членки в 27-членния блок, каза Рейнолдс на пресконференция.

„Днешните предложения целят да гарантират, че активите на физически и юридически лица, които нарушават ограничителните мерки, могат ефективно да бъдат конфискувани в бъдеще“, каза Комисията в изявление.

ЕС засега е замразил физически активи за 10 млрд. евро и над 20 млрд. евро в банкови сметки на руски олигарси, помагащи на усилията на Кремъл във войната в Украйна.

Преди тези активи да могат да бъдат конфискувани и разпродадени обаче олигарсите ще трябва първо да бъдат осъдени или че се опитват да избегнат санкциите, или в други престъпления, а замразените активи да бъдат свързани само с това престъпление.

Новият закон на ЕС, който трябва да бъде единодушно одобрен от всички правителства в ЕС и от мнозинство в Европейския парламент, ще наказва и онези, които помагат за нарушаването на санкциите, например адвокати или банкери, работещи с тези, заобикалящи ограниченията.

Комисията предлага още да направи като цяло по-лесно конфискуването на активи на престъпни лица в ЕС, което прави възможно налагането на заповед за незабавно замразяване, за да се предотврати преместването на активите, преди това да бъде потвърдено със съдебна заповед.

Комисията оценява годишните приходи на престъпни групировки в ЕС на 139 млрд. евро, само 2% от които са замразени от властите. Само половината от замразените активи по-късно са били конфискувани.

„С новата директива ще бъдем много по-ефективни в това“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Много страни в ЕС нямат достатъчно стабилни правни рамки, за да конфискуват престъпни активи, което улеснява престъпниците да укриват ресурсите си и да печелят от незаконни дейности.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Изненада ли е оттегленото от Ердоган вето за членство на Финландия и Швеция в НАТО?