IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага процедурата за свръхдефицит срещу Гърция да бъде прекратена

Решението се дължи на усилията на Атина за консолидиране на публичните финанси и напредъка по прилагането на Европейския механизъм за стабилност

15:42 | 12.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е взела решение да препоръча на Съвета на Европейския съюз да прекрати Процедурата при прекомерен дефицит за Гърция, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Решението за това е било взето в резултат на значителните усилия на Гърция през последните години към консолидиране на публичните финанси, както и на напредъка, постигнат при прилагането на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), се казва в прессъобщението.

Според Комисията Гърция е постигнала значителен напредък в завръщането си към финансова стабилност. Салдото на консолидирания държавен бюджет се е подобрило от дефицит от 15,1% през 2009 г. до излишък от 0,7% през 2016 г. Това е доста под прага от 3%, дефиниран от правилата на ЕС.

ЕК добавя, че Гърция е приела и значителни и широкообхватни структурни реформи като част от ангажиментите си към програмата за стабилност на ЕМС.

Според пролетните икономически прогнози на Комисията за 2017 г. положителното фискално представяне на Гърция е трайно, а предприетите фискални мерки се очаква да доведат до спестявания от 4,5% от БВП до 2018 г.

Договорените мерки по първия и втори преглед, които вече са компенсирали бюджетните последици от въвеждането на схемата за социално солидарни доходи, ще продължат да имат положително влияние върху напредъка на финансовата консолидация и след 2018 г. В резултат на тези усилия Комисията сега очаква дефицитът да остане под 3%.

"Това е много символичен момент за Гърция. След толкова много години на жертви от гръцкия народ страната най-накрая събира ползите от своите усилия", заяви икономическият еврокомисар Пиер Московиси. "След плащането от 7,7 млрд. евро в понеделник в резултат на заключенията от втория преглед, днешното предложение на Европейската комисия е признание за огромното намаляване на фискалния дефицит на Гърция под средното ниво за еврозоната. Сега Гърция е готова да излезе от Процедурата при прекомерен дефицит, да обърне гръб на икономиите и да отвори нова глава на растеж, инвестиции и заетост".

Ако Съветът на ЕС одобри предложението на Комисията, Гърция ще подлежи на нормалните правила на съюза за икономическо и финансово управление, заедно със специална система за следпроцедурно наблюдение, след като излезе от Процедурата.

В случай че Гърция излезе от механизма, само три страни членки на ЕС ще останат част от процедурата – Франция, Испания и Великобритания – спрямо 24 по време на финансовата криза от 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още